Ο Στέλιος Ράμφος στη Στοά του Βιβλίου, παρουσιάζει τα δύο τελευταία του βιβλία. ( Μάιος 2015)

Ο Στέλιος Ράμφος παρουσιάζοντας τα δύο τελευταία του βιβλία, δράττεται της ευκαιρίας και απαντά με τον τρόπο του στο ερώτημα, τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία 30 τόσα χρόνια, και ήρθαν τα πάνω κάτω; Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενά του, αν τον ερμηνεύω σωστά, Θυμός εναντίον Λογικής η Φαντάσματα εναντίον Πραγματικότητος, θα είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών. Με τη σειρά μου να ευχηθώ τα καλλίτερα για το κοινό καλό.

28.18. Δεν υπάρχει πραγματικότητα χωρίς την αλήθεια της. Καμία πραγματικότητα δεν εξαντλείται στα υλικά της στοιχεία, αλλά υπάρχει κάτι άλλο, υπάρχει η αλήθεια της, και η αλήθεια ενός πράγματος είναι η προοπτική του. Είναι δηλαδή το πόσο κανείς γίνεται ανθρώπινος μέσα σ αυτό το οποίο καλείται να δει.
34.50. Κυρίαρχο στοιχείο των εσωτερικών μας κόσμων είναι πάντοτε το στοιχείο της ικανοποιήσεως η του κατευνασμού των ενστικτωδών παρορμήσεων. Το πρώτο πράγμα το οποίο θέλει κανείς σαν εσωτερική πραγματικότητα να συντελεστεί είναι να ικανοποιηθούν παρορμήσεις ενστίκτων και ασυνειδήτων παρορμήσεων. Κι ενώ στην ιστορία του ατόμου και των ατόμων η κίνηση αυτή πάει ας πούμε από την ευχαρίστηση στην προσαρμογή η την δημιουργική προσαρμογή, στη ζωή ενός ατόμου ένας άνθρωπος προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή του επιχειρώντας να προσαρμοστεί με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο. Στην ιστορία των κοινωνιών που συμβαίνουν τέτοια πράγματα και που η ανθρωπολογία τα μελετάει εδώ και έναν αιώνα, αυτή η κίνηση της ευχαριστήσεως πολλές φορές είναι αμφίδρομη. Είναι αμφίδρομη ανάλογα με τις περιστάσεις, δηλαδή μπορεί να θέλεις να ικανοποιήσεις κάτι, και την άλλη φορά να θέλεις να τα σπάσεις, και υπ αυτή την έννοια αυτό το αμφίδρομο που έχει η εσωτερική μας ζωή το ζούμε και έντονα στις συνθήκες κρίσεως τις οποίες ζούμε εδώ και μερικά χρόνια.
35.50. Τι συνέβη και μέσα σε τριάντα τόσα χρόνια ήρθαν τα πάνω κάτω;
51.52. Μια κοινωνία κινδυνεύει όταν τα φαντάσματα κυριαρχήσουν τις σκέψεις. Πάντα στις κρίσεις των κοινωνιών συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα. Δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι μόνοι, πάντα συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Αλλά έχει μεγάλη σημασία η συνειδητοποίηση και η διαχείριση των πραγμάτων να είναι τέτοια, ώστε τα πράγματα ας πούμε να συμμαζευτούν.
52.50. Η Διαχείριση λοιπόν των φαντασμάτων είναι το πρόβλημα στο οποίο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα δύσκολα.
Παρακολουθείστε ολόκληρη τη διάλεξη στο video που ακολουθεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s