Ο Στέλιος Ράμφος στο Mega Σαββατοκύριακο σχολιάζει την επικαιρότητα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο Στέλιος ο Ράμφος επισημαίνει τα επίμαχα σημεία, ψυχολογικά και πολιτισμικά, στα οποία πρέπει κατά τη γνώμη του να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από την κυβέρνηση, για να προχωρήσει ομαλά, η ολοκλήρωση της υπογραφείσης συμφωνίας.  ( 18 07 15 )

-Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κύριε Ράμφο.
-Στέλιος Ράμφος: Πολύ καλημέρα σας. Καλημέρα σας.
-Δημοσιογράφος: Με μεγάλη χαρά σας έχουμε εδώ μαζί μας.
-Στέλιος Ράμφος: Και δική μου.
-Δημοσιογράφος: Για να δώσετε μια εκτίμηση μια εξήγηση, να μας πείτε την …
-Στέλιος Ράμφος: Να πούμε πρώτα απ όλα, κάτι το οποίο δεν πολύακούω για να μην πω ότι δεν το έχω ακούσει, μολονότι δεν είμαι ενήμερος για όλα, ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία αυτή. Εάν μέσα σε τρία χρόνια έχει αποτύχει η ιστορία αυτού, τελειώσαμε. Αυτό δεν ακούω να λέγεται. Ότι δεν υπάρχει άλλο μετά.
-Δημοσιογράφος: «Τελειώσαμε» εννοείτε πάμε στη δραχμή.
-Στέλιος Ράμφος: Πάμε στη δραχμή ναι, γιατί πια για πρώτη φορά έστω και εντός αγκυλών μπαίνει πια το θέμα του προσωρινού, εντός εισαγωγικών Grexit επισήμως, και εχτές συζητήθηκε επισήμως στη Γερμανική βουλή η οποία με μεγάλη πλειοψηφία κτλ…
-Δημοσιογράφος: Το είπαν και οι Γερμανοί αυτό, ότι είναι,…εγκρίνουμε αυτά τα χρήματα…
-Στέλιος Ράμφος: Με εντυπωσιάζει που δεν έχει τεθεί με έμφαση αυτή η ιστορία, και που θα παίζεται ενδεχομένως από πιθανές εκλογές αυτοκτονικού τύπου, δηλαδή μέσα σε κάνα δίμηνο, δεν ξέρουμε τι είδους στρεψοδικίες, και πισωγυρίσματα αν δεν υπάρχει μια πολύ…
-Δημοσιογράφος: Α! οι εκλογές λέτε θα είναι αυτοκτονία;


-Στέλιος Ράμφος: Ε, νομίζω από τη μια διευκολύνουν κάποια κατάσταση, από την άλλη νομίζω ότι είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι μεγάλο πρόβλημα δηλαδή…επειδή μιλάμε με συγχωρείτε, επειδή μιλάμε για το πρόβλημα της αξιοπιστίας ως θεμελιώδες πρόβλημα για να προχώρηση αυτή η ιστορία. Εάν συμφωνείς και κάθε τόσο μπροστά στις συμφωνίες βάζεις τέτοιου τύπου ερωτηματικά, η αξιοπιστία μειώνεται αντί να βελτιώνεται, μειώνεται ραγδαία.
-Δημοσιογράφος: Κοιτάξτε να δείτε, κατά τη γνώμη μου για το πως θα τεθεί. Εάν υπογραφεί η συμφωνία και τεθεί ότι για να προχωρήσουμε μπροστά θα πρέπει κάποιους ανθρώπους που είναι ενάντια σ αυτό να τους βγάλουμε απ όξω έτσι; και να ενσωματωθούμε και να μπούμε πιο σωστά σ αυτό το πράγμα αυτό θα βοηθήσει.
-Στέλιος Ράμφος: Αυτό το αντιλαμβάνομαι…
-Δημοσιογράφος: Και θα το καταλάβουν και οι ξένοι, αν τεθεί έτσι…
-Στέλιος Ράμφος: Αυτό θα το δούμε και θα δούμε ποιες παρενέργειες μπορεί αν έχει μια τέτοια ιστορία, γιατί ξέρετε συνήθως οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά πολύ περισσότερο ετούτη εδώ, μου θυμίζουν σκακιστή μιας μόνο κινήσεως. Ο σκακιστής ο καλός πρέπει να ξέρει τριάντα κινήσεις την ώρα που κουνάει ένα πιόνι, να χει στο μυαλό του…
-Δημοσιογράφος: Τριάντα;
-Στέλιος Ράμφος: Τουλάχιστον. Έτσι; να ξέρει τα ενδεχόμενα.
-Δημοσιογράφος: Και στο simultane?
-Στέλιος Ράμφος: Και στο simultane αν είναι δυνατόν. Όμως εδώ έχουμε σκακιστή μιας μόνο κινήσεως, αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και το πληρώνουμε συνεχώς. Από το δε θέλω τα χρήματα, από το δε μου χρειάζεται αυτό, από το θα τους στριμώξω, από το ότι μόλις πούμε ότι δεν πληρώνουμε, θα τρέξουν στα πόδια μας να πέσουνε.
-Δημοσιογράφος: Για να τα βάλουμε σε μια βάση. Για να ξεκινήσουμε, έτσι; Εσείς γιατί πιστεύετε ότι φτάσαμε ως εδώ; Μιας και δεν έχουμε συζητήσει ουσιαστικά ποτέ, δυο τρείς φορές όπως είχαμε πει δεν είχατε … δηλαδή περιμένατε λίγο μου είπατε, μας είπατε και στους δύο, περιμένουμε λίγο να δούμε τι θα γίνει. Εσείς γιατί πιστεύετε ότι φτάσαμε μέχρι εδώ;
-Στέλιος Ράμφος: Πιστεύω ότι υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα. Ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι μπερδεμένοι με τις ιδέες τους, μεταξύ πραγματικότητος και ιδεών δεν βρίσκουνε το σημείο εκείνο που επιτρέπει μια ασφαλή προσέγγιση. Και ξέρετε πιο είναι το μεγάλο πρόβλημα; Ότι όταν μπερδεύεσαι με τις ιδέες σου, μπορεί αν είναι ιδεοληπτικές, του τύπου, να μιλάς για το Λένινγκραντ την ώρα που υπάρχει η Αγία Πετρούπολη, η δεν ξέρω τι, έτσι; Και να προσπαθήσεις να πλησιάσεις χωρίς να δημιουργήσεις πρόβλημα με τις ιδεολογίες σου, να πλησιάσεις την πραγματικότητα, τότε καταφεύγεις σε ένα μοιραίο μέσον, για σένα και για τους άλλους. Στο ψέμα. Το ψέμα ανοίγει δρόμους σκοτεινούς, γιατί πια μπαίνεις μέσα σε λογικές τις οποίες ο ίδιος δεν ελέγχεις. Δηλαδή υπάρχει μια πιο βαθειά ψυχική συνθήκη η οποία, στην οποία μπαίνοντας γλιστράς και δεν ξέρεις πως να βγεις ποτέ. Δημιουργείς συνεχώς αδιέξοδα, και υπ αυτή την έννοια, ξέρετε και το μεγαλύτερο πρόβλημα μιας καταστάσεως ενός ανθρώπου ο οποίος για να βρει την επαφή του με την πραγματικότητα φροντίζει να λέει ψέματα, είναι ότι δεν μπορεί ούτε να μετανοήσει γιατί δε βρίσκει ασφαλή βάση, δεν ξέρει ποια είναι η αλήθεια και ποιό είναι το ψέμα.
-Δημοσιογράφος: Ακούστε όμως δεν πρέπει…
-Στέλιος Ράμφος: Μιλάμε για τρομερό πρόβλημα όσον άφορα ένα πολιτικό σύστημα το οποίο χωρίς την αξιοπιστία απέναντι στον εαυτό και απέναντι στον κόσμο δεν μπορεί αν λειτουργήσει αλλιώς, έχουν κανόνες, υπάρχουνε οι κανόνες σ αυτά τα πράγματα. Όταν δεν υπάρχει, τα προβλήματα γίνονται τεράστια και είναι διπλής φύσεως, και εξωτερικής όλα αυτά που τραβάμε, και εσωτερικής γιατί πια δημιουργείς ένα πρόβλημα ταυτότητος για τον εαυτό σου το οποίο μπορεί να γίνει μοιραίο. Παίζεις συνεχώς μ ένα φανταστικό εγώ, και ταυτοχρόνως έχεις διαστάσεις μερμηγκιού. Το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σκηνές εν τέλει αυτής της πολύ χαρακτηριστικής καταστάσεως που είδαμε εχθές στην τηλεόραση με τον κύριο Λαφαζάνη… να σχεδόν.. να τον βρίζουν να τον διώχνουν δηλαδή ήταν σαν να καίγεται η Ελλάδα χτες και να παίζεται μεταφορικά συμβολικά το σενάριο του τι επίκειται να γίνει με τέτοιες συνθήκες. Εγώ το διάβασα συμβολικά αυτό το πολύ πραγματικό γεγονός ας πούμε, έτσι;
-Δημοσιογράφος: Το οποίο δεν είχε πολιτική αξία ξέρετε ήταν…
-Στέλιος Ράμφος: Καμία τίποτα τα σπίτια τους παίζανε.
-Δημοσιογράφος: Βγάλε το σακάκι σου …
-Στέλιος Ράμφος: Βγάλτο κι έλα να ρίξεις νερό.
-Δημοσιογράφος: Δεν είχε πολιτική (χροιά) να πεις κάποιος που είχε…
-Στέλιος Ράμφος: Οι άνθρωποι αυτοί εκείνη την ώρα προσπαθούσανε να σώσουν τα σπίτια τους, και έρχεται ο άλλος οποίος είναι απ αλλού και πάει να βγάλει λόγο, ε, και βεβαίως οι άνθρωποι…
-Δημοσιογράφος: Να σας πω όμως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο κύριος Τσίπρας, αυτό που λέτε με το ψέμα με το κόμμα κτλ ήταν μέχρι που κλείσαν οι τράπεζες, μετά, είπε μια μεγάλη αλήθεια.
-Στέλιος Ράμφος: Ναι άλλα βλέπετε ότι την παίρνει πίσω.
-Δημοσιογράφος: Πως την παίρνει πίσω;
-Στέλιος Ράμφος: Δεν μπορεί, στη δευτερολογία του στη Βουλή, άρχισε να λέει διάφορα πράγματα πάλι. Στη πρώτη παράγραφο της συμφωνίας…
-Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να σχολιάσετε λίγο με την οπτική σας ματιά τη μεγάλη στροφή που έχει κάνει.
-Στέλιος Ράμφος: Θα το σχολιάσω. Θα το σχολιάσω με βάση πράγματα που έχουμε πει κι εδώ, άλλα μην ξεχνάτε ότι στην πρώτη παράγραφο της συμφωνίας λέει ότι αυτός που θα υπογράψει οφείλει να κάνει ιδιοκτησία του αυτό το οποίο ακολουθεί.
-Δημοσιογράφος: Όχι μόνο να το πιστέψει δηλαδή.
-Στέλιος Ράμφος: Όχι, Ownership, ιδιοκτησία πρέπει να γίνει, το οποίο σημαίνει, το ιδιοκτησία, δεν είναι νομικό απλώς γεγονός, είναι στάση ψυχική, πως θα συμπεριφερθείς. Όταν λοιπόν με τις παραμικρές πιέσεις, δημιουργείς, φέρνεις στην επιφάνεια δομικές αμφιταλαντεύσεις, γιατί το παιδί αυτό είναι δύο άνθρωποι. Δεν είναι αποφασιστικός και ταυτοχρόνως η μοίρα του τον έχει τάξει να είναι εκεί να παίρνει αποφάσεις, αυτό είναι τρομερό πρόβλημα για έναν άνθρωπο που αυτή την ώρα, υπ αυτές τις συνθήκες, βρίσκεται σ αυτή τη θέση.
-Δημοσιογράφος: Τη σωστή απόφαση πάντως στο σταυροδρόμι την πήρε.
-Στέλιος Ράμφος: Θέλω να πω όμως επειδή αυτή η ιστορία δεν τελειώνει στο σταυροδρόμι άλλα τελειώνει το 18, θα πρέπει αυτός ο άνθρωπος πια να πάρει μια στροφή όχι όσον αφορά την πολιτική , όσον αφορά τον εαυτό του. Είναι πολύ κρίσιμο σ όλη του τη ζωή, στον χώρο τον οποίο βρισκότανε, ήτανε πράγματα πού γίνονταν με συζητήσεις, με ψιθυρίσματα, με διαδρόμους, με συμφωνίες, με συμβιβασμούς, με ρευστότητες, τώρα είναι άλλα τα πράγματα. Τώρα πρέπει ο ίδιος πια να βγει από τον εαυτό του, δηλαδή να το πω αλλιώς, ζητάει κούρεμα του χρέους, πρέπει πρώτα να κουρέψει τον κακό του εαυτό, και αυτό ισχύει για όλο τον τόπο, πρέπει να αρχίσουμε από κούρεμα του εαυτού μας.
-Δημοσιογράφος: Που ορίζεται όμως αυτός ο κακός του εαυτός;
-Στέλιος Ράμφος: Ε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είμαι αρχηγός, και δεν μπορώ ν αποφασίζω. Είναι πρόβλημα πολύ σοβαρό.
-Δημοσιογράφος: Αποφασίζει, φαίνεται ότι αποφασίζει άλλα μ ένα διαφορετικό τρόπο από σας.
-Στέλιος Ράμφος: Α, μακάρι να το αποφασίζει αλλά και να φεύγουν απ τη μέση τα διφορούμενα.
-Δημοσιογράφος: Ένα παράδειγμα λέω, λέω ότι μπορεί κάποιος να πούμε την Πέμπτη μέχρι τις 5 η ώρα το πρωί που μετά την ψηφοφορία, διάφορες συζητήσεις που προέκυψαν μετά απ τους ανθρώπους που είχανε εκεί μέσα, είπανε ότι αποφασίστηκε την Πέμπτη το απόγευμα να γίνει ανασχηματισμός, έγινε την Παρασκευή, ίσως να σκέφθηκε και κάποια άλλα πράγματα. Πάντως φαίνεται ότι και με τη υπόθεση του Βαρουφάκη, και με την υπόθεση τώρα των 32, και μ αυτά που είπε για τους 32 ότι αρχίζει να βάζει τα πράγματα σ ένα δρόμο, εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι.
-Στέλιος Ράμφος: Αλλά σε όλα μένουνε ουρίτσες.
-Δημοσιογράφος: Ε, καλά εντάξει να μην ζητάμε τώρα και πάρα πολλά πράγματα δηλαδή, έχει ένα τρόπο με την έννοια ότι τον Λαφαζάνη, και την αριστερή πλατφόρμα, έπρεπε να έχει κάτι χειροπιαστό στα χέρια του για να τους πετάξει απ έξω.
-Στέλιος Ράμφος: Καμία αντίρρηση, άλλα λέω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό.
-Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι ουρίτσες θα μας πείτε για να τις καταλάβουμε κι εμείς;
-Στέλιος Ράμφος: Ποιες είναι; μένουνε πράγματα, δηλαδή για να τελειώσουμε με την αριστερή πλατφόρμα, πρέπει να πάμε σε εκλογές που μπορεί να αποβούν καταστροφικές, κι όχι τελειώνετε κύριοι.
-Δημοσιογράφος: Ε, πως να τους τελειώσει να τους διαγράψει;
-Στέλιος Ράμφος: Υπάρχουν τρόποι.
-Δημοσιογράφος: Λέτε ότι είναι δικό του θέμα και μην ξαναπάμε και πάλι στο λαό για να πάρει άλλος την ευθύνη.
-Στέλιος Ράμφος: Άλλος την ευθύνη.
Δημοσιογράφος: Ναι εγώ άλλο σας λέω όμως, πείτε μου έναν τρόπο να τον καταλάβω. Δηλαδή να τους αποκαλέσει όλους ας πούμε ότι είναι δραχμιστές, να πει τι σημαίνει να πάμε στη δραχμή, να το κάνει να το πει.
-Στέλιος Ράμφος: Να πει διαχωρίζουμε τη θέση μας από εσάς, … Είναι αρχηγός … αύριο στο νομοσχέδιο Μπαλτά θα το ψηφίσουνε αυτοί και δεν θα το ψηφίσουνε οι άλλοι, δεν είναι αυτά είναι ουρίτσες. Έχει μεγάλη σημασία ο αρχηγός να είναι αρχηγός.
-Δημοσιογράφος: Συμφωνώ μαζί σας¯
-Στέλιος Ράμφος: Και να μην είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί να τα συμμαζεύει, σ ένα κόμμα του 4 % είναι ιδεώδες να συμμαζεύεις, σε μια χώρα η οποία είναι κοντά στο τέλος της…
-Δημοσιογράφος: Μια που είμαστε σ αυτό το κομμάτι Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο Γιάννης Βαρουφάκης και η Κωνσταντοπούλου εκτιμάτε κι εσείς ότι θα δημιουργήσουν ένα άλλο πόλο;
-Στέλιος Ράμφος: Δεν μπορώ να το πω, δεν θα μπορούσα να το αποκλείσω δεν νομίζω τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση, έχει θέμα, δεν θα είναι αμελητέα ποσότης. Θεωρώ για να το πούμε απλά ότι όλη η ιστορία στην οποία έχουμε φτάσει, έχουμε οδηγηθεί, οφείλεται σε μια διάσταση θρησκευτικού χαρακτήρος η οποία έλαβε το σχήμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Και το μνημόνιο ενσαρκώνει το Σατανά και το αντιμνημόνιο τους Αγγέλους. Πλήρης λήθη για το ποιος έκανε, που οφείλεται το μνημόνιο, αν υπάρχει κρίση, αν δεν υπάρχει, και που οφείλεται η κρίση κτλ. Αυτού του τύπου το στοιχείο δηλαδή η μεγάλη πόλωση, η θρησκευτική, γύρω από μια ας πούμε αντίθεση ισχυρή, πολιτική, διαμορφώνει ψυχολογίες χιλιαστικού χαρακτήρα.
-Δημοσιογράφος: Χιλιαστικού κιόλας;
-Στέλιος Ράμφος: Χιλιαστικού χαρακτήρα, μεγάλης εντάσεως.
-Δημοσιογράφος: Παλαιοημερολογίτικου ας πούμε.
-Στέλιος Ράμφος: Ναι μεγάλων εντάσεων.
-Δημοσιογράφος: Εκεί εντάσσεται εσείς και διάφορες συμπεριφορές.
-Στέλιος Ράμφος: Ε, ναι βεβαίως, θέλω να πω λοιπόν το σχήμα αυτό με την ψηφοφορία τη προχθεσινή, χαλαρώνει έως παύει πρακτικά να υφίσταται, μπορεί για μια ομάδα όμως ανθρώπων αν μετακινηθεί αλλού ώσπου να εκτονωθεί κάποτε κάπως και χωρίς να ξέρωμε ακριβώς υπό ποίας συνθήκας, που λέμε θα εκτονωθεί, δηλαδή τι θα έχει συμβεί, τι ζημιά θάχει ας πούμε συμβεί, επομένως επειδή υπάρχει ένα υπόστρωμα ισχυρό θρησκευτικό εντός εισαγωγικών, και ξέρουμε ότι στη ιστορία αυτά τα κινήματα από τον 10ο 12ο αιώνα στην ευρωπαϊκή ιστορία, τρομακτικές σφαγές με ανατροπές, μ όλα αυτά τα πράγματα, βλέπω ότι εδώ δεν μπορεί να γίνουνε σφαγές, αλλά να πάμε σε μια καταστροφή εύκολη μπορεί. Άρα σε μια προοπτική, οι τρεις αυτές ψυχολογίες που αναφέρετε, είναι τέτοιου τύπου. Δεν θα ελκύσουν για άλλο λόγο αλλά γιατί ως ψυχολογίες εκφράζουν ακριβώς πολώσεις τέτοιου χαρακτήρα οι οποίες μπορεί να ελκύσουν και να γοητεύσουν ομάδες ανθρώπων οι οποίοι κάποια στιγμή με τα σκληρά μέτρα τα οποία πρόκειται να έχουμε ας πούμε μπορεί να…
-Δημοσιογράφος: Ναι αλλά όμως δημιουργείται και ένα ζήτημα πανευρωπαϊκό, για εθνικά νομίσματα. Τα οποία θα τα εκφράσουν αυτές οι δυνάμεις Δηλαδή το ντου από παντού έτσι;
-Στέλιος Ράμφος: Κοιτάξτε να δείτε, ξεκίνησα λέγοντας είναι η τελευταία μας ευκαιρία, γιατί ακριβώς είναι η τελευταία μας ευκαιρία; Διότι πλέον η Ευρώπη μπαίνει στην καινούργια φάση, ετοιμάζεται για την καινούργια φάση όπου όπως είναι γνωστό υπάρχουν δύο γραμμές, η γραμμή πρώτης και δευτέρας ταχύτητος Ευρώπη, και η γραμμή Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Υπ αυτή την έννοια το Ελληνικό πρόβλημα καθίσταται κομβικό διότι πρέπει είτε στη μία είτε στην άλλη 0περίπτωση να πάμε με μία δημοσιονομική καθαρότητα, οι 28 η μεθαύριο οι 32 η δεν ξέρω πόσοι, όπου πλέον να μην υπάρχουν κίνδυνοι για το κτίριο, γιατί σας θυμίζω ότι αν μια μικρή βιδίτσα σ ένα αεροπλάνο δεν βιδωθεί καλά, διαλύεται το αεροπλάνο στον αέρα κι ας είναι 120 μέτρα και τα φτερά του διακόσια μέτρα η δεν ξέρω και τι άλλο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι εκ πεποιθήσεως η βιδούλα που δεν βιδώνεται καλά. Αυτό είναι όλο το πρόβλημα. Μα ζητάνε εκσυγχρονισμό και δεν τον κάνουμε, και επειδή δεν κάνουμε δομικές αλλαγές βάζουμε φόρους. Αυτά τα προβλήματα είναι δομικού χαρακτήρος, και αυτά ο αρχηγός καλείται με τη γενναία απόφαση που πήρε να τα χειριστεί μ ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρηθεί η συμπάγεια όλου του ευρωπαϊκού μετώπου, αλλά με σαφήνεια του στόχου. Ο στόχος είναι ότι η μικρή αλλοπρόσαλλη βιδίτσα πρέπει να βιδωθεί καλά. Επομένως, είτε πάμε στη Ευρώπη των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, είτε πάμε στις δύο ταχύτητες, είτε πάμε στη Γερμανία, είτε πάμε στο μπλόκ Γάλλων, Nοτίων ας πούμε ότι είναι, ας πούμε ότι είναι έτσι, η ανάγκη μιας σαφηνείας δημοσιονομικής, η ανάγκη μιας πραγματικότητος η οποία δεν είναι παθογόνα, είναι κάτι τι απ το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.
-Δημοσιογράφος: Εν τάξει απ τη στιγμή όμως που πήρε τη μεγάλη απόφαση, την πρώτη μεγάλη απόφαση γιατί να μην πάρει και τις άλλες που είναι υποτίθεται μικρότερης βαρύτητας.
-Στέλιος Ράμφος: Άρα, στη δευτερολογία του λοιπόν να προσέχει, όταν πια προκειμένου να πετύχει ψευδο-συσπείρωση, επανέρχεται σε παλιούς λόγους. Αυτό θέλω να πω. Αυτό επισημαίνω αυτά είναι παλιατζούρες. Την ώρα που κάνεις μια τέτοια χειρονομία θυμάσαι μετά αυτές τις παλιατζούρες; Προκειμένου τι να πετύχεις, μηδέν διότι οι 40 ήταν 40 , 39.
Δημοσιογράφος: Πάντως και μείς καλούμαστε να πάμε σε μια Ευρώπη η οποία θέλει να μας τιμωρήσει.
-Στέλιος Ράμφος: Κοιτάξτε να δείτε, λένε πολλοί ότι αυτοί είναι προτεστάντες και τιμωρούν, οι πιο σκληροί εναντίον μας είναι οι Βαυαροί. Το Βαυαρικό.. αυτοί είναι καθολικοί. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε αυτοί είναι οι καθολικοί της Γερμανίας. Άρα να προσέχουμε τα λόγια μας.
-Δημοσιογράφος: Άρα, δεν υπάρχει θρησκευτική τιμωρία, αλλά υπάρχει δημοσιονομική τιμωρία.
-Στέλιος Ράμφος: Υπάρχει η τιμωρία των αδηρίτων αναγκών. Φίλε σου λένε, σε έχω εδώ από το 10, σ έχω μπουκώσει στα δισεκατομμύρια κάνε κάτι.
-Δημοσιογράφος: Αφού πρώτα όμως φρόντισα να μην καταστραφώ, να μην καταστραφούν οι τράπεζές μου, να έχουμε έναν πρωθυπουργό που πήρε την πιο λανθασμένη απόφαση, να τα μετατρέψει στο Αγγλικό δίκαιο, να σ έχει έτσι χειροπόδαρα δεμένο.
-Στέλιος Ράμφος: Όλα αυτά μέσα, αλλά κάθε φορά το δικαίωνα της καινούργια αρχής δεν αποκλείεται, κάθε φορά η ευκαιρία να κάνεις αρχή είναι μπροστά και εσύ κάθε φορά τη διαγράφεις, επειδή πρέπει να προφυλαχθεί δεν ξέρω πιο είδος προνομίου κοινωνικό σώμα ας πούμε.
-Δημοσιογράφος: Κύριε Ράμφο με συγχωρείτε, εάν δεν υπήρχε και η κυβέρνηση αυτή, γιατί το τρίτο μνημόνιο έλεγαν όλοι ότι θάρθει, όχι τώρα εδώ και ένα χρόνο το λεγε ο κύριος Σόιμπλε ήτανε 50 δις θα ‘τανε 40 δις 30 δις…
-Στέλιος Ράμφος: Μα κι εγώ έλεγα ότι θα γίνει Πασοκ. Και σε σας το χω πει.
-Δημοσιογράφος: Ο Σύριζα;
-Στέλιος Ράμφος: Ναι.
-Δημοσιογράφος: Θα είχε καεί τώρα κι η Αίγινα θα είχε καεί, αν είχε γίνει το τρίτο μνημόνιο με τη Νέα Δημοκρατία εδώ, όχι μόνο η Αθήνα μέχρι Αίγινα θα είχαν φτάσει οι φλόγες.
-Στέλιος Ράμφος: Ποιά Αίγινα η Fyrom.
-Δημοσιογράφος: Θα είχε καεί το σύστημα.
-Δημοσιογράφος: Καλά η Αίγινα θα είχε και ένα λόγο.
-Στέλιος Ράμφος: Είμαι υπέρ, και είχα γράψει και είχα πει σε συνέντευξη το Μάρτιο ότι πρέπει να βοηθηθεί αυτό το παιδί έτσι; πρέπει να βοηθηθεί στο καλό θετικό στοιχείο του εαυτού του, και είναι στο τελευταίο βιβλίο που παρουσιάσατε εδώ, είναι και γραμμένο μέσα.
-Δημοσιογράφος: Αυτό πήγα να σας πω πριν ότι πρέπει να βοηθηθεί προς την κατεύθυνση αυτή απ όλους μας.
-Στέλιος Ράμφος: Αλλά πρέπει να βοηθήσει και τον εαυτό του. Δηλαδή καλό είναι να βοηθάμε με κάθε δύναμη κάποιον που το χει ανάγκη, αλλά κι ο ίδιος πρέπει ν αρχίσει βοηθώντας τον εαυτό του.
-Δημοσιογράφος: Ξεκίνησε όμως…
-Στέλιος Ράμφος: Δεν το αρνούμαστε, αλλά επισημαίνουμε τους κινδύνους οι οποίοι έχουν να κάνουν με χαρακτηριολογικά προβλήματα, κι μ ένα άλλο σοβαρό θέμα που έχει μέσα στις αδυναμίες, δεν ξέρει να διαλέγει ανθρώπους. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, είναι μεγάλο ελάττωμα αρχηγικό.
-Δημοσιογράφος: Σκέπτεστε τον ανασχηματισμό;
-Στέλιος Ράμφος: Και πριν, σκεφθείτε τον υπουργό οικονομικών μέχρι προχτές, για να μην πω προέδρους Βουλής, και, είναι επιλογές έχει σημασία, … υπάρχουν ορισμένες δομικού χαρακτήρος..
-Δημοσιογράφος: Δεν ήτανε δίπλα του όμως ούτε η κυρία Κωνσταντοπούλου ούτε…
-Στέλιος Ράμφος: Καταλαβαίνουμε τώρα τι θεσμικές θέσεις, είναι ο τρίτος θεσμός …ποιός επιλέγει; Έχει σημασία ο αρχηγός ξέρει να αποφασίζει, και ξέρει να διαλέγει, εδώ έχουμε μια δυσκολία, άρα εμείς θα τον βοηθήσουμε και εκείνος θα βοηθήσει τον εαυτό του ως προς αυτό. Έχει μεγάλη σημασία γιατί θα φουντάρει.
-Δημοσιογράφος: Λέτε αυτό που λέτε στο βιβλίο σας, αυτό που λέτε στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα είναι ότι, η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να σε βοηθήσει, αλλά κι εσύ πρέπει να γίνεις αρχηγός.
-Στέλιος Ράμφος: Έτσι. Κι ο αρχηγός είναι αυτός που ξέρει να ενώνει, και μόνο ενώνοντας γλυτώνει την αρρώστια. Δεν είναι απλώς μικρά κοψίματα σαν τα κοψίδια, δεν απαλλάσσεσαι απ την αρρώστια, με το πνεύμα απαλλάσσεσαι, επι παραδείγματι…
-Δημοσιογράφος: Εγώ όμως θέλω να σας προσθέσω ότι τα τελευταία χρόνια έτσι; είδαμε αρχηγούς οι οποίοι έβαζαν πάνω το κόμμα και μετά την κοινωνία.
-Στέλιος Ράμφος: Μα δεν μας ενδιαφέρει μιλάμε τώρα για την συγκεκριμένη κατάσταση που ζούμε
-Δημοσιογράφος: Ναι σωστό είναι αυτό, όχι μας ενδιαφέρει ιστορικά για να δούμε τι γίνεται
-Στέλιος Ράμφος: Ιστορικά ισχύουν όλα αυτά τα πράγματα αλλά κάθε φορά που είχαμε αρχηγούς, Ελευθέριος Βενιζέλος, είχαμε άνθρωπο που πήρε φοβερή απόφαση, εδίχασε τη Ελλάδα για να την τριπλασιάσει μετά. Και ήξερε να διαλέγει, επι παραδείγματι να πούμε τώρα ένα χοντρό πράγμα. Έρχονται φοβερά μέτρα δεν υπάρχει αμφιβολία έτσι; βεβαίως, φορτωμένα με δεκάδες δισεκατομμυρίων από λάθη. Εάν η κυβέρνηση αυτή πάει με οικονομικό πρόγραμμα, θα τα χάσει όλα. Πρέπει πάνω από το μνημόνιο να υπάρξει ένας προσανατολισμός υπεροικονομικός. Πρέπει να υπάρξει η βαθύτερη εκείνη συγκίνηση που σε κάνει ενδεχομένως, την ώρα που είσαι οπαδός του κυρίου Λαφαζάνη όταν τον βλέπεις στον Υμηττό να τον διώχνεις. Η βαθύτερη εκείνη συγκίνηση, δηλαδή το βαθύτερο εκείνο νοικοκυριό των ψυχών που θα βοηθήσει. Θα βοηθηθούν τα οικονομικά όταν στερεωθούν τα ψυχικά.
-Δημοσιογράφος: Αυτό είναι το πιο βασικό πράγμα.
-Στέλιος Ράμφος: Είναι βασικό. Καμία μέριμνα δεν υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν υπάρχει καμία αντίληψη. Όμως είναι πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα να τεθεί ως αφετηρία, η αφετηρία πρέπει να ναι ὐπεροικονομική. Μια βαθύτερη συγκίνηση, γιατί παίζονται όλα για τον τόπο μας, παίζονται όλα.
-Δημοσιογράφος: Υπεροικονομική το λέτε δεν γίνεται και πολύ κατανοητό …εξηγείστε μας
-Στέλιος Ράμφος: Δηλαδή ένα συμμόρφωμα γενικό του τόπου, όπου θα ξεκινάει από ορισμένες αρχές. Οι αρχές πρώτα απ όλα πρέπει να ναι μία ανάγκη ενός πολιτικού ήθους ενότητος, η ανάγκη μιας σοβαρής διακρίσεως οργανικής, κράτους από κοινωνία, η ανάγκη μιας παιδείας, η οποία θα διαμορφώσει συνειδήσεις, μέσα σ αυτό το πλαίσιο, το τεράστιο πρόβλημα το οικονομικό. Αλλά χωρίς το πλαίσιο, μιας ανατάξεως της ψυχής των ανθρώπων, το βαρύ οικονομικό θα μας κάνει χειρότερους. Εάν μείνει μόνο του, είναι όπως στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως οι άνθρωποι δεν γίνονται καλλίτεροι, γίνονται χειρότεροι. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο, πρέπει να βρεθεί ένας ορίζοντας τέτοιος στον οποίο να ενταχθεί
-Δημοσιογράφος: Να μην είναι αυταπάτη όμως.
-Στέλιος Ράμφος: Μα είναι αυταπάτη να χωρισθή η κοινωνία απ το κράτος;
-Δημοσιογράφος: Αυτό που έγινε στο δημοψήφισμα.
-Στέλιος Ράμφος: Βεβαίως, φούσκα άνευ προηγουμένου. Ας πούμε αναγγέλλουν επιτροπές για τη διαφθορά. Λάθος, δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα, οι καλλίτερες επιτροπές. Αν χωρίσει το σφιχταγκάλιασμα του κράτους, απ την κοινωνία, θα σταματήσει η διαφθορά. Πρέπει να πάμε σε τέτοιες ματιές, που σημαίνει ότι ο αρχηγός αυτός, πρέπει να κοιτάξει στην κοινωνία του, και να πει, τι είναι το καλλίτερο, που υπάρχει; Ελάτε εδώ. Και όλοι μαζί του.
-Δημοσιογράφος: Να το κάνει αυτό και να μην κάνει εκλογές.
-Στέλιος Ράμφος: Εμ; βεβαίως.
-Δημοσιογράφος: Και μ αυτό να κλείσουμε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
-Στέλιος Ράμφος: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
-Δημοσιογράφος: Σας ζητούμε συγνώμη σήμερα είναι πιεσμένα τα πράγματα, θα τα ξαναπούμε έτσι κι αλλιώς εδώ θα είμαστε καλό καλοκαίρι να χουμε.
-Στέλιος Ράμφος: Να ‘στε καλά, καλά μπάνια.
-Δημοσιογράφος: Έχουμε πολλά ερεθίσματα έτσι κι αλλιώς.
-Στέλιος Ράμφος: Κυρίως το υπεροικονομικό ως εκκρεμότης αναλυτικά. Από τον Σεπτέμβριο λοιπόν έχουμε το θέμα αυτό…αν ενταχθεί το οικονομικό στο υπεροικονομικό, ένας καινούργιος δρόμος ανοίγει.
-Δημοσιογράφος: Ένας καινούργιος δρόμος. Νομίζουμε προς τα εκεί θα πάει και το βιβλίο σας, το καινούργιο.
-Στέλιος Ράμφος: Μακάρι. Πάντως προς το παρόν ο τίτλος του έχει θριαμβεύσει «Η Νίκη σαν Παρηγοριά»
-Δημοσιογράφος: Η ήττα που λέει και ο Κώστας;
-Στέλιος Ράμφος: Δεν χρειάζεται η ήττα όταν η Νίκη είναι παρηγοριά.

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο video που ακολουθεί.

http://www.megatv.com/embed/embed.asp?catid=13480&subid=20955&pubid=34927195

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.