Ο Στέλιος Ράμφος στο Mega Σαββατοκύριακο σχολιάζει την επικαιρότητα ( 12 5 2012 )

-Το δίλημμα είναι Ευρώπη, η, Αφρική. H, τα αντανακλαστικά μιας απαρχαιωμένης κοινωνίας θα επικρατήσουν και η κοινωνία θα βουλιάξει αύτανδρη, η, η κοινωνία αυτή θα πάρει στα χέρια της τη μοίρα της, με όρους όμως μόνο ενότητος, δεν υπάρχει τρόπος να παίρνεις τη μοίρα στα χέρια σου χωρίς ενότητα, και θα προχωρήσει μπροστά να κάνει τα δύσκολα βήματα που χρειάζονται.

– Ο κόσμος όμως σας λέει, σε κάθε εκλογές το ίδιο δίλημμα αντιμετωπίζουμε ότι μας λένε πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι εκλογές, πόσο καθοριστικές είναι αυτές οι εκλογές…

– Εμείς διαβάζουμε τις κάθε φορά εκλογές, πάντοτε υπό το φως και υπό το πρίσμα ενός διακυβεύματος μοιραίου συνεχώς, γιατί απ το 1821 που υπάρχουμε και που το 1822 είχαμε εμφύλιο πόλεμο δεν έχει τελειώσει αυτή η ιστορία, και μόνο χάρις σε συγκυρίες η σε φωτισμένα πνεύματα καταφέρναμε κάθε φορά να κάνουμε βήματα, ήμασταν επί μονίμου βάσεως μπροστά σε μια τρομακτική ας πούμε δυσκολία και μπροστά σε πολύ μεγάλα διλήμματα. Ποιό είναι το δίλημμα κάθε φορά; Eμείς, η, ο κακός εαυτός μας.

-Και τώρα ποιο είναι το δίλημμα σε σχέση με τη μοίρα μας;

– Το δίλημμα σε σχέση με τη μοίρα μας λοιπόν, είναι ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε, αυτή την ώρα που προσφέρουν οι εκλογές ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αυτόν τον προαιώνιο διχασμό, επειδή και η πίεση είναι μεγάλη, και η συνέπεια αυτού του πράγματος έχει να κάνει ακριβώς με αυτή  την πόλωση, Ευρώπη η Αφρική, και το λέω εν επιγνώσει των όρων που χρησιμοποιώ. Γιατί για εμένα το πρόβλημα σε σχέση με την  Ευρώπη έχει πολιτισμική σημασία. Εάν βγούμε έξω απ την Ευρώπη, θα μείνουμε με τον κακό αρχαίο μας εαυτό, μένοντας μέσα στην Ευρώπη θα μείνουμε με τον καλλίτερο μας  εαυτό, τον εαυτό που μπορεί να μας κάνει να κρατήσουμε αυτό που είμαστε το καλλίτερο και να κερδίσουμε τα πράγματα ενός καινούργιου κόσμου.  Στο μέτρο που αυτό δεν το λύνουμε, γιατί να υποθέσουμε  ότι λύνεται το οικονομικό τώρα, αν μείνουμε ίδιοι όπως είμαστε, θα επαναληφθεί μεθαύριο, επομένως κάθε φορά είναι κρίσιμα τα πράγματα επειδή κάθε φορά είμαστε ίδιοι.

– Δεν αλλάζουμε.

-Δεν αλλάζουμε.

Advertisements

41 thoughts on “Ο Στέλιος Ράμφος στο Mega Σαββατοκύριακο σχολιάζει την επικαιρότητα ( 12 5 2012 )

 1. Το μήνυμα των εκλογών είναι τιμωρία, αλλά κυρίως, ΕΝΟΤΗΤΑ. Το τέλος της βεντέτας, αφού πρώτα τιμωρηθούν οι φταίχτες. Οι εκλογές αυτές μας βάλανε μπροστά στον εαυτό μας για πρώτη φορά. Μας φέρανε αντιμέτωπους με τα λάθη μας ως λαό. Είμαστε ένα είδος λαού με πληγωμένο εγωϊσμό και οι άνθρωποι με πληγωμένο εγωϊσμό δεν υποφέρουν τον εαυτό τους. Είναι πολύ εύκολα αυτοκαταστροφικοί. Σαν τον ελληνικό λαό αν αναλογιστούμε την ιστορία του. Και τώρα οι επιλογές μας για τις επερχόμενες εκλογές είναι δύο: Ευρώπη ή Αφρική. Μέσα ή έξω. Μέλλον ή παρελθόν. Όσοι έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και όχι να μας χαρίζουνε, θα πάρουμε την πρώτη επιλογή. Όσοι τα βρίσκουνε όλα εύκολα και ρουσφετολογικά θα πάρουν την δεύτερη… Αποφασίστε

  Μου αρέσει!

  • Αυτό το μύνημα είναι μια αυθαίρετη διαπίστωση, Το μύνημα ήταν ότι τα δύο μεγάλα δεν κατάφεραν να εκφοβίσουν το λαό τους με τα καταστροφικά διλήμματα και τους εκβιασμούς, από 80% πήραν 30%. Αυτοί οι καταπτιστοι σχηματισμοί διατηρούν ακόμη κάποιο μικρό πελατολόγειο,¨Ηταν σαφές το μύνημα του λαού, «διάλυστε τα μπουρδελοκόμματα και πάμε για αλλα». Ενότητα με το βιαστή σου δεν νοείται γι αυτό σταματήστε αυτή την καραμέλα…

   Μου αρέσει!

 2. Το τέλος της βεντέτας, αφού πρώτα τιμωρηθούν οι φταίχτες. ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΧΤΕΣ????Ολα τα κόμματα που κυβέρνησαν από την ίδρυση το Ελληνικού κράτους, όταν δεν έπαιρναν μέτρα όταν έπρεπε σε κατάλληλο χρόνο και με κατάλληλο τρόπο που προφανώς θα ήσαν πιο ήπια και πιο σωστά! Προσωπικά θυμάμαι να λεγόταν που και που κάτι για την “μαύρη τρύπα” που δεν κλείνει και μετά σιωπή . . . .
  Όλα τα κόμματα που δεν κυβέρνησαν όταν ήταν οφθαλμοφανές το που οδηγούμαστε, σιωπηλά συμφωνούσαν ή με μανία αντιδρούσαν, με ότι βόλευε ανά περίπτωση.
  Τα βολεμένα συνδικάτα που δεν επέτρεπαν καμιά μεταρρύθμιση, που δεν είχαν μια πρόταση ανάπτυξης, που δεν πρωτοστάτησαν για να καλυτερέψουν το κράτος αλλά με “αγώνες” κατοχύρωναν κάθε φορά τα “δικαιώματα τους”
  Οι πολίτες που έκαναν ότι μπορούσαν να ξεγελάσουν το κακώς αδύναμο από ελεγκτικούς μηχανισμούς κράτος ή με συμμαχία με τους υπεύθυνους προκειμένου να πάρουν και αυτοί ότι δεν δικαιούνταν από αυτό όπως διορισμούς, αργομισθίες, συντάξεις, επιδοτήσεις κλπ.
  Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν το δημόσιο κτήμα τους, μέρος που θα μπορούσαν να φτιάξουν την ζωή τους με τα γνωστά “κίνητρα ή κοινώς λαδώματα ” για την προώθηση της όποιας σχέσης ή υπόθεση του πολίτη με το κράτος.
  Οι πολίτες που γέμιζαν τα βουλευτικά γραφεία για μια θέση στο δημόσιο θεωρώντας δεδομένο πως δικαιούνται το μερίδιο τους στο φαγοπότι. Δεν είναι τυχαίο πως όταν διαπιστώθηκε ότι θα γίνονται πλέον απολύσεις αντί προσλήψεις στο δημόσιο άρα δεν χρειάζονται αυτοί οι πολίτες τους “βολευτές τους” χάθηκε η πελατεία των πρώην δυο κομμάτων εξουσίας και αναζήτησαν αλλού στέγη.
  ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΧΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ????

  Μου αρέσει!

 3. Αν μου επιτρέπετε Χρήστο. Η βεντέτα όσα χρόνια ζω σε αυτή την χώρα είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Εγώ προσωπικά έχω κουραστεί αφάνταστα. Οι φταίχτες τώρα, είναι οι πολιτικοί της κάθε παράταξης και οι οπαδοί τους που λειτουργούσαν πελατειακά. Εύχομαι να μεγαλώσουμε επιτέλους και να επιδείξουμε ανάλογη ωριμότητα με όσα αποκομίσαμε από τα χρόνια λαθών, που θα έπρεπε να μας έχουν συνετίσει…
  Τα ίδια λέμε.

  Μου αρέσει!

  • Αγαπητή Χριστίνα προφανώς τα ίδια λέμε και χαίρομαι γι’ αυτό!
   Αυτό είναι που πρέπει να λύσουμε πιστεύω.
   Εξ’ άλλου το λέει καλύτερα από όλους μας στον επίλογο του ο κος Ράμφος!
   » Στο μέτρο που αυτό δεν το λύνουμε, γιατί να υποθέσουμε ότι λύνεται το οικονομικό τώρα, αν μείνουμε ίδιοι όπως είμαστε, θα επαναληφθεί μεθαύριο, επομένως κάθε φορά είναι κρίσιμα τα πράγματα επειδή κάθε φορά είμαστε ίδιοι.
   – Δεν αλλάζουμε.
   – Δεν αλλάζουμε.»

   Μου αρέσει!

 4. Παράθεμα: Miscellanea

 5. Πολύ σωστά ο κ. Ράμφος εντοπίζει το πρόβλημα ξανά και ξανά στη διαχείριση του Χρόνου. Η στάση μας απέναντι στο Χρόνο μας καθορίζει. Στην Ελλάδα ο Χρόνος δεν έχει ανοίξει μα παραμένει κλειστός, οικογενειακός, τραγικός. Αφήγηση αντί για δυνατότητα. Παραμυθοχώρα…

  Μου αρέσει!

  • Υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα να σχολιάσει κανείς mary, αλλά μια που το θέτεις, δεν είναι ακριβώς όπως νομίζεις. Η διακύβευση έχει άλλο νόημα:

   Η λέξη «διακύβευμα» είναι χρήσιμος νεολογισμός που έχει μπει στη γλώσσα μας εδώ και περίπου 15-20 χρόνια από την ορολογία της ΕΕ, μεταφραστικό δάνειο από το γαλλικό enjeu. Στην τελευταία του έκδοση, το λεξικό Μπαμπινιώτη την περιλαμβάνει.

   Είναι χρήσιμος νεολογισμός, διότι διακύβευση είναι η ενέργεια, ενώ διακύβευμα είναι αυτό που έχει να κερδίσει ή να χάσει κανείς.

   Μου αρέσει!

 6. Αυτή η συμφιλίωση που προτείνετε μου μοιάζει περισσότερο με σύνδρομο Στοκχόλμης. Επίσης στην Ελλάδα όντως δε σκεφτόμαστε δυο κινήσεις μπροστά αλλά ούτε και μια κίνηση πίσω. Ούτε θυμόμαστε γιατί συρθήκαμε σε εκλογές. Αν θεωρείτε αναξιόπιστο το ΣΥΡΙΖΑ τότε πρέπει να κάνετε το ίδιο και για τα υπόλοιπα κόμματα και να προτείνετε κάτι τελείως καινούριο. Αν προτιμάτε λύση από τα υπάρχοντα κόμματα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεν το μειονέκτημα του λαϊκισμού (μια από τα ίδια) αλλά έχει και το τεκμήριο της αθωότητας και δε σέρνει και ένα κομματικό στρατό υπαλλήλων και επιχειρηματιών(σέρνει υποσχέσεις). Αν επιλέξουμε τη διαφθορά τότε θέλω να το ξέρω για να καλλιεργήσω αντίστοιχα χαρίσματα, γιατί πρέπει και να επιβιώσω στην Ελλάδα, με τους Έλληνες, σήμερα. Και μιας και αναφερθήκατε και στις ατομικές ευθύνες να σας πω ότι αυτές διαμορφώνουν αλλά και διαμορφώνονται από το κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον το οποίο επειδή δεν έχουμε άμεση δημοκρατία εξαρτάται κυρίως από την πολιτική εξουσία. Τελικά θέλω ένα κράτος δικαίου και αυτό είναι το μόνο που με απασχολεί σε αυτήν και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

  Υ.Γ. Η βαρβαρότητα δε γνωρίζει δεξιά κι αριστερά
  Υ.Γ2 Και γω προτιμώ τον υπαρκτό καπιταλισμό από τον υπαρκτό σοσιαλισμό

  Μου αρέσει!

 7. Κύριε Ράμφο,

  Δε ξέρω αν το γνωρίζετε, αν όχι, αυτό θα είναι λυπηρό καθώς θα δείχνει την άγνοιά σας, αλλά μια μεγάλη μερίδα πολιτών, τόσο μεγάλη που δε μπορεί να αγνοηθεί πια, ίσως και η πλειοψηφία, σας θεωρεί «του συστήματος». Το επιχείρημα τους είναι ότι ρίχνετε κυρίως το φταίξιμο στο φαινόμενο του Νεοέλληνα, καθώς και το γεγονός ότι εμφανίζεστε στα λεγόμενα συνωμοτικά κανάλια (σκαι, mega, νετ κλπ). Κάτι τέτοια δεν αρέσουν στο «σοφό» λαό μας. Δε σας ακούνε και δε σας καταλαβαίνουνε. Τι έχετε να πείτε; Πώς μπορεί να αντιστραφεί άμεσα και αποτελεσματικά το κλίμα θεωριών συνομωσίας που έχει αναπτυχθεί εντονότατα στην ελληνική κοινωνία, κάτι που θεωρώ εγώ ότι είναι ο κύριος λόγος ισοπέδωσης και μηδενισμού των πάντων, ειδικότερα του πολιτικού συστήματος;

  Μου αρέσει!

  • Ποιές στατιστικές σας οδήγησαν στο συμπέρασμά σας σχετικά με τη «μεγάλη μερίδα πολιτών»; Αν κρίνω από την επισκεψιμότητα του site και το ενδιαφέρον για τα βιβλία του, μάλλον μια ολοένα μεγαλύτερη μερίδα πολιτών βρισκει τα λεγόμενα του Ράμφου ενδιαφέροντα. Και δικαίως. Όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν με έκπληξη και ευχαρίστηση την ύπαρξη μίας φωνής λογικής, ας μην πώ σοφίας, στην ελληνική πνευματική έρημο. Ο Ράμφος είναι απλούστατα ο μόνος έλληνας «διανοούμενος» που έχει μια ενδιαφέρουσα άποψη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού. Προφανώς έκανε μια συνειδητή επιλογή να εμφανίζεται πιο συχνα από την αρχή της κρίσης. Στη μέση της μεγαλύτερης παρακμής ο λόγος του είναι όαση και ελπίδα.

   Μου αρέσει!

 8. Κύριε Ράμφο, είσαστε μια φωτεινή ακτίνα καθοδήγησης δίχως υπεροψία, παρά την ανωτερότητα της σκέψης σας, αν και από μόνη της η τελευταία αποκλείει την όποια υπεροψία. Αυτές τις δύσκολες στιγμές σας έχει ανάγκη ο κάθε σκεπτόμενος, αλλά κυρίως ο κάθε μη σκεπτόμενος Έλληνας. Σας ευχαριστώ

  Μου αρέσει!

 9. Πασοκ – νδ – δημαρ κυβέρνηση και πρωθυπουργός ο Στέλιος Ράμφος , αντιπρόεδρος Χασαπόπουλος,…. κύριε Ράμφο η Αφρική θα έρθει αν ξαναβγουν στην εξουσία τα δυο μεγάλα κόμματα, καταστάσεις Αργεντινής θα ζήσουμε αν καταφέρουν να ξεπουλήσουν όλο τον δημόσιο τομέα…Δεν σας πιστευει πλέον ο κόσμος

  Μου αρέσει!

  • Προυπόθεση για να σχολιάσεις είναι να ακούσεις πρώτα. Ο άνθρωπος λέει καθαρά ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι τα γραφεία κηδειών της Ελλάδας. Έχεις ακούσει πολλές φορές τόσο οξεία κριτική στο πολιτικό σύστημα; Πώς βγάζεις το συμπέρασμα ότι τα υποστηρίζει; Προφανώς σε ενοχλεί ότι ονομάζει το Σύριζα το τρίτο γραφείο κηδειών. Αν εσύ πιστεύεις ότι ο Σύριζα είναι το διαφορετικό και θα φέρει τη λύση, μπορείς εκθέσεις τα επιχειρήματά σου. Είναι ακατανόητο να λες «δε σας πιστεύει πλέον ο κόσμος» σε κάποιον που έχει επανειλλημένα τονίσει την ενοχή των κομμάτων.

   Μου αρέσει!

 10. σοκ- ή Ευρώπη ή Αφρική
  εισβολή Τούρκων και λοιπών…
  το μνημόνιο είναι ευλογία (κάπου το έχω ξανακούσει αυτό!)
  η αριστερά ένα απολίθωμα…
  το μόνο σοβαρό σχόλιο, αυτό περί ευθύνης του ψηφοφόρου
  θα συνιστούσα όμως στον κύριο Ράμφο που κατά τα άλλα εκτιμώ,
  να επιστρέψει πίσω στο μέλλον της νεωτερικότητας (ή καλύτερα μετα-νεωτερικότητας) και να αφήσει τα Πλατωνικά σχήματα κοσμικής τάξης στη σφαίρα της δικής του φαντασίας

  Μου αρέσει!

   • κ είπες εσύ να μου το υπενθυμίσεις μήπως και το ξεχάσω…βρε τι είσαστε εσείς εδώ μέσα!οι απόψεις δεν διαμορφώνονται με τα like που παίρνεις, οι απόψεις διαμορφώνονται μέσα από διάλογο, ακούς εκεί σκορ λες και πρόκειται για ποδοσφαιρικό αγώνα – χρήσιμο εργαλείο το facebook και τα social media αλλά μην «φεισμπουκοποιηθούμε» κιόλας

    Μου αρέσει!

 11. Κύριε Ράμφο,

  Οι θεωρίες συνομωσίας δίνουν και παίρνουν. Ο πανάγαθος ελληνικός λαός, οι δοσίλογοι/προδότες πολιτικοί και οι κακοί ξένοι και τραπεζίτες. Κάποιοι λένε ανοιχτά ότι πιστεύουν σε θεωρίες συνομωσίας. Μετά υπάρχουν αυτοί που λένε ότι δεν πιστεύουν, όμως ψεύδονται συνειδητά, από φόβο να μην παρεξηγηθούν και γελοιοποιηθούν. Και τέλος υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι δεν πιστεύουν, αλλά πιστεύουν χωρίς να το ξέρουν. Τις τελευταίες δύο ομάδες μπορεί εύκολα να τις ξεσκεπάσει κανείς αν τους κάνει τις σωστές ερωτήσεις και τους εκμαιεύσει τα πιστεύω τους. Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό. Ο ίδιος ο κ. Καμμένος στο βήμα της βουλής έχει μιλήσει επανειλημμένα για κρυφές λέσχες, Μπίλντεμπέργκ, Ροκφέλερ, Illuminati. Ακόμα πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι οι συνομωσιολόγοι έχουν διαστρεβλώσει το μύθο της σπηλιάς του Πλάτωνα για να περάσουν στον κόσμο την αντίληψη ότι ο ίδιος ο μύθος αναφέρει ανθρώπους-δυνάστες που εσκεμμένα μας θέλουν στο σκοτάδι. Η συνομωσιολογία έχει πάρει συνεπώς μεγάλες διαστάσεις και επίσης έχει αποκτήσει φιλοσοφικό υπόβαθρο. Εμένα αυτό μου θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία, όπου οι Ναζί οικειοποιήθηκαν και διαστρέβλωσαν (άθελα τους ή μη) τη φιλοσοφία του Νίτσε για τον Υπεράνθρωπο.

  Το φαινόμενο είναι το ίδιο ισχυρό στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα μιλήσει για την εποχή που ζούμε. Θα της δώσει και όνομα. Όπως υπήρξε Stone Age, Dark Age, Iron Age κλπ, αυτή η εποχή θα ονομαστεί Age of Conspiracy, αν το αφήσουμε.

  Γι’αυτό πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μιλήσετε ανοιχτά για τις θεωρίες συνωμοσίας όποτε ξαναβρεθείτε στην τηλεόραση. Να προσπαθήσετε να τις καταρρίψετε με επιχειρήματα και λογική, χωρίς να τις υποτιμήσετε. Πώς θα το κάνετε αυτό; Εσείς ξέρετε καλύτερα…

  Μου αρέσει!

  • Ξέχασες μια τέταρτη κατηγορία ανθρώπων. Αυτούς που πιστεύουν ότι οι «συνωμοσίες», στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είναι πιστευτές γιατί απλούστατα δεν προκύπτουν από κανένα στοιχείο. Εγώ τουλάχιστον γνωρίζω αρκετούς. Να επισημάνω επίσης ότι η συνομωσιολογία ενδέχεται να είναι σύμπτωμα παράνοιας, οπότε πρέπει να προσέχει κανείς.

   Μου αρέσει!

   • Δεν τους ξέχασα. Απλά μίλησα μόνο για την κατηγορία των συνωμοσιολόγων. Προφανώς υπάρχει και το αντίθετο, όπως σε όλα τα πράγματα. Φαίνεται ότι τα πάντα χαρακτηρίζονται από μια διπολικότητα, όπου το ένα συμπληρώνει το άλλο…

    Μου αρέσει!

  • χα!χα!πρώτη φορά με αποκαλούν Ναζί συνωμοσιολόγο με φιλοσοφικό υπόβαθρο- έκανα 2ο συκώτι από το γέλιο, όπως και την Κυριακή των εκλογών.
   αυτό που ήθελα να πω είναι πως είναι άλλη η κοσμολογία της νεωτερικότητας κ άλλη αυτή προηγούμενων εποχών κ δεν βλέπω πως ακριβώς χρησιμοποιεί αυτό το πλαίσιο σε αυτή την εκπομπή ο κ. Ράμφος, πλαίσιο που σκιαγραφεί έναν περιβάλλοντα χώρο στον οποίο αναπτύσσονται και αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα σύγχρονα φαινόμενα της ελληνικής κοινωνίας.

   παραθέτω κάλεσμα Γάλλων διανοουμένων για αλληλεγγύη στην Ελλάδα, που θεωρώ μια πιο ορθολογική προσέγγιση στο θέμα και ουσιαστική

   http://greekleftreview.wordpress.com/2012/02/26/rescue-the-greek-people-from-their-rescuers/#more-2469
   ελπίζω να μη θεωρηθεί παρωχημένο καθώς το υπογράφει ο Badiou και άλλοι αριστεροί…

   Μου αρέσει!

   • Julia,

    Χάρηκα που σε έκανα και γέλασες. Το γέλιο είναι σημαντικό, ειδικότερα στην εποχή μας, ελπίζω μόνο να μη σου βγει ξινό.
    Αν και δε σε αποκάλεσα ούτε Ναζί, ούτε συνωμοσιολόγο. Άλλο λέω.
    Όσο για τα αποτελέσματα των εκλογών, θα έπρεπε να κλαις, και όχι να γελάς.

    Μια φίλη μου μου πρότεινε την παρακάτω εκδήλωση. Μιας που μιλάς συνέχεια για τη νεωτερικότητα, μπορεί να σε ενδιαφέρει…
    http://www.athinorama.gr/daylife/data/halls/?id=3002200

    Μου αρέσει!

 12. Η επιλογή Ευρώπη η Αφρική είναι στάση ζωής.Προσωπική και πολιτική και δεν έχει σχέση με κλέφτες,ψεύτες,εκβιαστές,λαικιστές.Ας έχουμε το θάρρος να δοκιμάσουμε το καινούργιο και το σθένος να προστατεύσουμε τις αξίες και ότι καλό έχει σε αξίες ,συμπεριφορές και πολιτισμό η Ευρώπη που επιλέγουμε.

  Μου αρέσει!

 13. Ποιες θεωρίες συνομωσίας; πλάκα μας κάνεις ρε συ anonymoud; Δηλαδή η Μπίλντερμπεργκ και οι Ροκφέλερ είναι φανταστικοί; αυτές οι συνωμοσίες δεν είναι πια κρυφές και όλα γίνονται μπροστά στα μάτια μας. Ή μήπως δεν ισχύει ότι είναι πέντε-έξι (και πολλές λέω) οι μεγάλες τράπεζες που διοικούν ουσιαστικά τον κόσμο;

  Μου αρέσει!

  • Όχι βρε φίλε, δεν ισχύει. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρρεάζουν μία οικονομία και οι τράπεζες είναι μόνο ένας παράγοντας ανάμεσα σε πολλούς. Εγώ έχω καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα έχοντας δουλέψει σε μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου για αρκετά χρόνια. Εσείς πώς βγάλατε το δικό σας συμπέρασμα; Και μη μου πείτε πως είμαι μέρος της συνωμοσίας!

   Μου αρέσει!

 14. Κάποιος φίλος που ασχολείται με οικονομικά μου είχε πει κάποτε ότι 3 είναι οι μεγάλες τράπεζες, η Fed, η Deutsche Bank και η Bank of America μου φαίνεται.
  Όπως λες, δεν είναι μυστικό. Κάποιος πρέπει να διοικεί, να κυβερνάει άλλωστε. Όλοι βλέπουμε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα τώρα που η χώρα έχει μείνει ακυβέρνητη. Ο άνθρωπος δυστυχώς δεν έχει μάθει ακόμα να κυβερνάει τον εαυτό του, ίσως ποτέ να μη μάθει, γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται κυβερνήτες, να του λένε τι να κάνει, να του δίνουν μια κατεύθυνση, να κρατάνε τις ισορροπίες. Διαφορετικά, θα υπάρξει το χάος. Αυτή την κατάσταση δεν την δημιούργησαν οι εξουσιαστές/κυβερνώντες, τη βρήκαν, την αποδέχτηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα. Καιρός είναι να την αποδεχτούν και οι υπόλοιποι.

  Το ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη διακυβέρνηση και το μοίρασμα της πίτας δεν είναι αμφισβητήσιμο, είναι δεδομένο. Αυτά τα προβλήματα προσπαθούμε όλοι μας να βρούμε και να επιλύσουμε. Από τον πιο φτωχό μέχρι τον πιο πλούσιο. Οι συνωμοσιολόγοι δεν το δέχονται αυτό. Χωρίζουν τον κόσμο σε δύο κάστες, τους απόλυτα καλούς και τους απόλυτα κακούς, και όλως τυχαίως, συμβαίνει να βρίσκονται στους πρώτους. Αυτή είναι μια απλοϊκή, εγωιστική, μονοδιάστατη και κοντόφθαλμη αντίληψη της πραγματικότητας, η οποία, λόγω της οικονομικής κρίσης, της εύκολης πλέον πρόσβασης στην πληροφόρηση και της μονόπλευρης αξιολόγησής της, της επαναστατικής προπαγάνδας, μαζί με την έλλειψη παιδείας, καλλιέργειας και κυρίως πνευματικότητας και συνειδητότητας του ατόμου, κερδίζει συνεχώς δυναμική. Επίσης δεν πρέπει να είναι τυχαίο το γεγονός ότι όσους συνωμοσιόλογους έχω γνωρίσει, χαρακτηρίζονται από μηδενισμό και ισοπεδωτισμό, καθώς και από μια αστείρευτη μιζέρια. Ο Νίτσε φαίνεται ότι είχε δίκιο τελικά.

  Για αυτά τα πράγματα οφείλει να μιλήσει ο κ. Ράμφος, για καλό δικό τους, αλλά και όλων των υπολοίπων. Το κακό έχει παραγίνει και πρέπει να σταματήσει.

  Μου αρέσει!

  • Κατά τη χρονική περίοδο της δημιουργίας του παρόντος ιστολογίου το y-tube δεν παρείχε τη δυνατότητα ανάρτησης video διαρκείας άνω των 15 λεπτών. Όσον αφορά το θέμα αδυναμίας πρόσβασης σας στο vimeo, είναι γενικότερο και αφορά στην διαχείριση και οργάνωση του υλικού του παρόντος ιστολογίου.

   Σας ευχαριστούμε δια την επίσκεψη.

   Με εκτίμηση

   Γιώργος Θαλασσινός

   Μου αρέσει!

 15. Είναι αλήθεια ότι η Αριστερά πολλές φορές είναι αγκιστρωμένη σε απαρχαιωμένες απόψεις… ΟΜΩΣ… με εκφράζει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που πρεσβεύει την αλλαγή σε ένα ευρωπαΐκό επίπεδο! Να αλλάξουμε όλοι μαζί την Ευρώπη, ενωμένοι, για να γίνει πιο ανθρώπινη… Ναι σε θυσίες (το είπε και χτες στη ΝΕΤ), ναι όμως και σε δικαιοσύνη!
  Θεωρώ τον κ. Τσίπρα τον πλέον κατάλληλο για να πατάξει τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ, σε σύγκριση με μία οικουμενικού τύπου κυβέρνηση (που θα συμμετέχει και ο Βενιζέλος, ο υπεύθυνος του νόμου περί ευθύνης υπουργών!!!). Πριν από κάποιους μήνες ο κ. Ράμφος δήλωσε ότι τα διεφθαρμένα μέλη αυτής της κοινωνίας θα αναγκαστούν να αποβληθούν από το σύστημα. Πρέπει να φύγουμε από τις πελατειακές σχέσεις και την ανομία… Πώς γίνεται αυτό όταν παραμένουν οι διεφθαρμένοι στη διακυβέρνηση?

  Μου αρέσει!

 16. Το ΔΙΛΗΜΑ ειναι:Τον αφηνεις? και δεν τον διωχνεις? τον υπαλληλο που σε κλεβει και δεν δουλευει?(π.χ. Πασοκ, ΝΔ) ή τον αφηνεις να συνεχιζει με την ελπιδα να διορθωθει?
  Τοτε κλεισε το μαγαζι και πιειτε τιποτα ουζακια και αστον να κερασει γιατι εσυ δεν θα εχεις μια.
  Ολοι καλοι ανθρωποι ειναι και ετσι μας φτασανε σημερα εδω και ξεφτιλησαν τους προκατοχους τους που πασχισαν για κατι καλυτερο οσοι ηταν και αυτοι και οποιοι ηταν αυτοι. Αυτο που εχω μαθει απο την αγορα εργασιας ειναι οτι κανενας δεν ειναι ανντικαταστατος. Δεν πρεπει να το μαθουν και αυτοι? η δεν ειναι επαγγελμα δεν ειναι κατι τοσο ευτελες, αλλα λειτουργημα ή καθηκον το οποιο δεν υπηρετησαν αυτοι. Το αποτελεσμα ειναι οτι η χωρα εχει πτωχευσει.
  Εμεις υπηρετησαμε στο στρατο, ψαχναμε για δουλειες με ενσημα και τωρα σου λενε τιποτα δεν μετραει, εισαι ενα τιποτα. Καλυμενο με το οτι »νομιζαμε οτι ηταν μια συμβατικη κριση» ή »τα πραγματα ειναι σοβαρα», ΑΝΕΚΑΘΕΝ ηταν σοβαρα, ποτε δεν ηταν κατι αλλο.

  Μου αρέσει!

  • τον διεφθαρμένο πρέπει να τον διώξεις, και με τέτοιο ιστορικό που έχουμε σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν κ πολλά περιθώρια – το θέμα είναι αυτός που τον διόρισε και αποτελεί εκλογική του πελατεία είναι σε θέση να τον διώξει?το ΠΑΣΟΚ ευθέως το έχει παραδεχθεί ότι φοβήθηκε το πολιτικό κόστος γι αυτό και πήρε τα ποσοστά που πήρε. Άποψη μου είναι πως οι υπόλοιποι όμως δεν πρέπει να απολυθούν, αυτό το μόνο που θα προκαλέσει στην παρούσα φάση είναι περαιτέρω ύφεση, κοινωνική αναστάτωση, αύξηση ανεργίας κλπ. Το μόνο που ίσως μακροπρόθεσμα θα λύσει το πρόβλημα είναι η μη ελκυστικότητα του δημοσίου τομέα στον κόσμο σε σχέση με τον ιδιωτικό – σε μισθούς επιδόματα κλπ- δεν μπορεί ο ιδιωτικός υπάλληλος να μην έχει κανένα δικαίωμα πια σε αυτή τη χώρα και οι μισθοί να έχουν φτάσει τα 500ευρώ (κ ποιός ξέρει που θα καταλήξουν…), είναι φυσικό ο κόσμος να κοιτά προς το δημόσιο λοιπόν- όλες αυτές οι αλλαγές όμως δεν μπορούν να συντελεστούν με όρους σοκ και δέος

   Μου αρέσει!

 17. Βλέπω ότι υπάρχει μια παρανόηση σε σχέση με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο Βενιζέλος ΔΕΝ είναι υπεύθυνος για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, όπως θέλουν κάποιοι να σας κάνουν να πιστεύετε. Ο συγκεκριμένος νόμος υπάρχει από πριν το 1900. Προστατεύει τους πολιτικούς από το να δέχονται επίθεση από ανθρώπους που υπηρετούν συμφέροντα εκτός πολιτικού χώρου. Άνθρωποι όπως εκδότες και επιχειρηματίες, των οποίων τα συμφέροντα ενδέχεται να πληγούν από πολιτικές αποφάσεις. Βέβαια, όπως σε κάθε τι, υπάρχει η καλή και η κακή όψη. Τίποτα δεν είναι μόνο καλό, καθώς και τίποτα δεν είναι μόνο κακό. Ουδέν κακόν αμιγές καλού και το αντίστροφο. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών επέτρεψε στους πολιτικούς να κυβερνήσουν χωρίς να σύρονται στα δικαστήρια κάθε φόρα που έπαιρναν μια πολιτική απόφαση που έπληττε τα συμφέροντα ορισμένων δυνατών μη-πολιτικών επιχειρηματιών. Από την άλλη, ήταν πολλοί αυτοί οι πολιτικοί που έκαναν κακή χρήση του συγκεκριμένου νόμου, υπήρξαν ανέντιμοι και λωποδύτες, καταχράστηκαν την εξουσία τους με σκοπό να αυξήσουν την προσωπική τους περιουσία και δύναμη. Εξαρτάται λοιπόν από τη χρήση που κάνεις, όπως σε όλα δηλαδή. Αν ένα μαχαίρι χρησιμοποιηθεί για να σφάξεις κάποιον, είναι τουλάχιστον ανόητο να καταργήσεις ΟΛΑ τα μαχαίρια.

  Τελευταία εκφράζεται εντονότατα από τα ΜΜΕ η άποψη ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι απόλυτα κακός και ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους που φτάσαμε στην καταστροφή. Αλήθεια, σκεφτείτε, γιατί να έχουν σκυλιάσει όλοι οι μεγαλοεκδότες με το συγκεκριμένο νόμο; Δε βλέπουν τη διπλή όψη, το δυισμό των πραγμάτων; Όλα τα κόμματα, ακόμα και αυτά του δικομματισμού, υπόσχονται ότι θα τον καταργήσουν. Ψεύδονται όμως γιατί ξέρουν πολύ καλά όλοι τους ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση, η οποία είναι μια πολύπλοκη και αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Το καλύτερο που μπορούν να επιτύχουν είναι να τον τροποποιήσουν. Το ψέμα που λένε, το θεωρώ αναγκαίο, έτσι ώστε να καταλαγιάσουν την οργή και την αγανάκτηση του απλού κοσμάκη. Έτσι και αλλιώς, όταν βγαίνει ο λαϊκιστής Τσίπρας και υπόσχεται κατάργηση του νόμου, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έχουν άλλο περιθώριο από το να πούνε και αυτοί τα ίδια ψέματα. Άποψη μου είναι ότι ο νόμος πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, αν βέβαια θέλουμε να έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αν θέλουμε να μας κυβερνούν πολιτικοί, και όχι επιχειρηματίες ή στρατιωτικοί, οφείλουμε να δώσουμε στους πολιτικούς την απαραίτητη προστασία για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους. Βεβαίως, ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί, για παράδειγμα όσον αφόρα το χρόνο και τρόπο παραγραφής των αδικημάτων. Αρκετοί, όπως ο κ. Βαρβιτσιώτης, είχαν εκφράσει παλιότερα συγκεκριμένες προτάσεις.

  Μου αρέσει!

 18. κάποτε οι φιλόσοφοι ήταν τολμηροί και επικίνδυνοι! τόσο βαρύγδουπα λόγια για να καταλήξεις να στηρίζεις νεκραναστημένο σαμαρά με βενιζέλο τσάμπα κόπος.

  Μου αρέσει!

  • Δεν προσπαθώ να νεκραναστήσω κανέναν. Επισημαίνω ένα πρόβλημα στη διακυβέρνηση της χώρας. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες δημοκρατίες. Ήθελα να δείξω ότι δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο. Κάτι που ξέχασα να αναφέρω είναι αυτό που είχε πει ο Μητσοτάκης παλιότερα και η Ντορούλα μεταγενέστερα, ότι δηλαδή με το συγκεκριμένο νόμο, ο πολιτικός δεν έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό του στο Δικαστήριο, και μένει η εντύπωση στο λαό ότι έχει κλέψει. Συνεπώς, οι ανέντιμοι πολιτικοί κερδίζουν από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ οι έντιμοι χάνουν.

   Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα υπάρχει κράτος και παρακράτος. Το κράτος ελέγχεται από τους πολιτικούς στα φανερά ενώ το παρακράτος είναι πιο υποχθόνιο. Άλλες φορές το κράτος μάχεται με το παρακράτος ενώ άλλες φορές το κράτος διαπλέκεται με το παρακράτος. Άσχημη κατάσταση, ομολογουμένως…Όπως στην Ιταλία με την παρακρατική μαφία…

   Δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει κράτος ή νόμοι που να διασφαλίζουν τη μη εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. Επίσης, εδώ φαίνεται και η τεράστια ευθύνη των πολιτών και το κατά πόσο μεγάλη είναι η πίστη τους στο κράτος. Το αν δηλαδή θα καταγγέλλουν φαινόμενα διαπλοκής ή θα κάνουν τα στραβά μάτια λόγω αδιαφορίας, φόβου ή προσωπικών συμφερόντων. Δε μπορούμε και δεν πρέπει άλλωστε να τα περιμένουμε όλα από τους πολιτικούς.

   Μου αρέσει!

 19. Αγαπητε κυριε Ράμφο

  Την ενότητα δυστυχώς την επιθυμούμε μονο εμείς που βρεθήκαμε στη πλευρα των νικητών του εμφυλίου. Ο ειρηνικός εμφυλιος της μεταπολίτευσης (ετσι όπως εσείς το αναφέρατε) απλά εδωσε βημα σε όλες τις παραμελημένες φωνες, που κανείς για χρόνια δεν τις άκουγε, κραυγες απο ένα άλλο παρελθον που παραμελούνταν. Και θέλουν να ακουστουν.
  Ίσως ο καιρός για ενότητα δεν έχει έρθει ακόμα.

  Μου αρέσει!

  • Έτσι όπως τα λες είναι φίλε.
   Το παρελθόν έρχεται με επιθετικές και εκδικητικές διαθέσεις…
   Απ’ ότι φαίνεται, οι κομμουνιστές δεν είχαν θάψει το τσεκούρι του πολέμου.

   Μου αρέσει!

   • χα,χα,χα!!!μήπως τελικά τώρα που ξεθάφτηκε το τσεκούρι του πολέμου (!?) το δικό σου γέλιο βγήκε ξινό anonymoud – ρε παιδιά τι είναι αυτά που λέτε, ας σοβαρευτούμε λίγο- τα ψυχροπολεμικά σύνδρομα και κατάλοιπα θάφτηκαν σε αυτές τις εκλογές – το Σύμφωνο της Γιάλτας (90% επιρροή Η.Βασίλειο,ΗΠΑ και 10% Σοβιετική Ένωση)που τα αντιπροσώπευε τελείωσε, όπως φαίνεται ακόμα και το ΚΚΕ που ανήκε στον μεταπολιτευτικό σχεδιασμό καταποντίζεται, ίσως γι αυτό και κόσμος που δεν ανήκει στην αριστερά ούτε και πρόκειται ποτέ να γίνει αριστερός πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί πολύ απλά το δόγμα της εθνικοφροσύνης δεν πιάνει πια

    Μου αρέσει!

   • Μην το λες, ο κομμουνισμός επανέρχεται δυναμικά…

    Ο λαός μας είναι σε πλήρη σύγχυση, όπως λέει και ο Πάγκαλος. Ο Σύριζα τι νομίζεις ότι αντιπροσωπεύει; Αριστερότερα του ΚΚΕ βρίσκεται. Για διάβασε εδώ για τις συνιστώσες του:

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112866009

    Ο κόσμος μπορεί να μην ανήκει στην αριστερά, αριστερά όμως θα ψηφίσει και αριστερά ενδέχεται να κυβερνήσει. Αλλά και να μην κυβερνήσει, με ένα 25-30%, φαντάζεσαι τι δύναμη θα έχει, μέσα και έξω από τη βουλή.

    Έρχονται μαύρες εποχές, να είσαι σίγουρη για αυτό. Δε θα υπάρχει πλέον κεντρική κυβέρνηση, όπως συμβαίνει σε άλλες τριτοκοσμικές χώρες.

    Ο συνδιευθυντής της Deutsche Bank για την Ελλάδα:

    http://hassapis-peter.blogspot.com/2012/05/blog-post_9350.html

    Και στα εγγλέζικα:

    http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2012/0525/breaking55.html

    Ο ορισμός ενός «failed state»:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Failed_state

    Και τέλος μια ανάλυση του Καζάκη:

    http://dimitriskazakis.blogspot.com/2012/05/failed-state.html

    Μου αρέσει!

 20. jimbo δεν διαφωνώ πως ο κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση, αυτό φάνηκε και στις 6 Μαϊου, όπου και το αποτέλεσμα ήταν εντελώς κατακερματισμένο , ok το αποτέλεσμα ήταν εναντίον του μνημονίου αλλά δεν έδειξε και ακριβώς πως τα που πρέπει να πάμε- η ακροδεξιά ανεβαίνει – είμαστε η 1η χώρα στην Ευρώπη που εκλέγουμε ναζιστικό κόμμα σε εθνικό κοινοβούλιο, αλλά δεν βλέπω και κανέναν σε αυτό το site να τον έχει απασχολήσει αυτό ιδιαιτέρως, αρέσκονται όμως στο να βλέπουν κινδύνους μόνο από τα αριστερά – οι χρυσαυγίτες έχουν όμως ήδη πιάσει τα ‘τσεκούρια του πολέμου’ και βαράνε στο ψαχνό και όχι όποιον και όποιον μετανάστες και αριστερούς- αυτά όμως που πραγματικά είναι άκρως επικίνδυνα περνάνε απαρατήρητα μπροστά στον δήθεν ‘κομμουνιστικό κίνδυνο’
  Ας πάμε τώρα κ στο συριζα, ο συριζα όντως είναι αριστερό κόμμα, ένα κόμμα που έχει συγγένεια με κκε εσωτερικού και άρα με τα νέα αριστερά κινήματα που ξεφύτρωσαν απο το Μάη του 1968 και μετά, από αυτή την άποψη ενέχει κάτι το προοδευτικό,όμως δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως στο συριζα κουμάντο κάνει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ που δεν είναι παρα ένα ρεφορμιστικό κόμμα παλαιάς κοπής, πάνω κάτω ονειρεύεται έναν κόσμο σαν και αυτόν της Χρυσης Εποχής όπως έχει επικρατήσει να λέγεται,η περίοδος μετα το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, κ από’οτι φαίνεται θα διαδραματίσει το ρόλο του στη νέα εποχή που έρχεται – δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί τόσος πανικός για ένα κόμμα που έρχεται να υπερασπιστεί το κράτος πρόνοιας, τη δημόσια παιδεία και υγεία ειδικά μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως αυτό που βρισκόμαστε εμείς που μας ζητάνε να τα ιδιωτικοποιήσουμε όλα…ακόμα και τον λιγνίτη θέλουν να ιδιωτικοποιήσουμε! – οι συνιστώσες είναι το ‘και καλά’ κινηματικό κομμάτι του συριζα, η επαφή του με την κοινωνία και τα κινήματα- στην πραγματικότητα για όσους γνωρίζουν δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ηγεσία, συνήθως οργανώνονται γύρω από ένα στέκι, πχ η ΔΕΑ έχει το κυριακάτικο σχολείο μεταναστων, το δυκτιο για πολιτικά και κοινωνικα δικαιώματα τα ‘πισω θρανία’ κλπ όπου βοηθούν μετανάστες να μάθουν ελληνικά και εκεί εξαντλούνται οι αρμοδιότητες τους…κάποιοι μάλιστα εξ αυτών, πριν τις εκλογές στις 6 Μάη ούτε καν ανέφεραν την συμμετοχή τους στο συριζα (σαν να ντρέπονταν). Σίγουρα πιστεύω ο συριζα έχει ευνοηθεί απο το κίνημα των αγανακτισμένων κ αυτό φαίνεται απο τα ποσοστά που πήρε στα αστικά κέντρα- όμως κινηματικά μέχρι πρότινος δεν έλεγε κ τίποτα, αν έχει κάποιος πάει ποτέ σε πορεία θα έβλεπε ότι ο συριζα ουτε 40 άτομα δεν κατέβαζε στους δρομους, σε αντίθεση με ανταρσυα που συνήθως έχει κόσμο
  Αυτά γιατί τώρα τελευταία έχω ακούσει τόσες μπούρδες, η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα πάνε σύννεφο

  όσον αφορά τον όρο failed state που χρησιμοποιείς σαν μομφή προς την αριστερά και την απώλεια κεντρικής κυβέρνησης νομίζω πως αυτό είναι κάτι που συντελέστηκε με την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ κ οχι απο την αριστερά. Ο χαρακτηρισμός αυτός δικαιωματικά μας ανήκει ήδη σε μια χώρα που όσοι ‘τα έφαγαν’ είναι έξω και το παίζουν μάγκες, φασίστες μαχαιρώνουν όποιον είναι σκουρόχρωμος, πολίτες πήραν το νόμο στα χέρια τους και κυνηγάνε κλέφτες, άρρωστοι δεν έχουν φάρμακα και η μισή αστυνομία ψηφίζει νεοναζί
  και όλα αυτά γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι μπορούν να πάρουν τόσο σημαντικές αποφάσεις χωρίς να κάνουν τον κόπο να ενημερώσουν καν τον κόσμο λέγοντας ‘λεφτά υπάρχουν’…η αποθέωση της δημοκρατίας!ξεφυγα λίγο επανέρχομαι στον όρο failed state:
  Ο όρος αυτός άρχισε να χρησιμοποιήται ευρέως το 1970 με την ανθιση των μετα-αποικιακων σπουδών, όπου κάποιοι μαρξιστές ας πουμε θεωρητικοί προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί ενώ είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα ο εκμοντερνισμός δεν προχωρούσε στην Ινδια κ σε άλλες χώρες της Νοτιο Ανατολικής Ασίας, αργότερα με την κατάρρευση του Σοβιετικού μπλοκ ήταν ενας όρος που χρησιμοποιήθηκε και σε αυτή την περίπτωση για να εξηγήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα κράτη – στις περισσότερες απο αυτές τις χώρες που χαρακτηρίστηκαν ως failed states πέρασε το ΔΝΤ για να τις εξυγιάνει με αποτέλεσμα να παραπέουν για δεκαετίες, τώρα ήρθε η σειρά της Ευρώπης κ του πιο αδύναμου κρίκου της να χαρακτηριστεί έτσι της Ελλάδας, όμως η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε μόνοι στο χορό του χρέους και άλλα Ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται πως θα χαρακτηριστούν έτσι στο μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή η ιστορία περί ‘failed states’ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με την πετρελαϊκή κρίση και το τέλος του μεταπολεμικού μοντέλου του κράτους πρόνοιας στην Ευρώπη και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση η δύση και κυριως οι ΗΠΑ τη συνέχεια τηs οποίας νομίζω αποτέλεσε η κρίση που ξεκίνησε το 2008 και τον τρόπο που πάντα εύρισκε σαν υπερδύναμη να φορτώνει τα βάρη στους αδύνατους, το 1970 αρχισε να φαίνεται και η αδυναμία σχηματισμού συμπαγών οντοτήτων και στην Αφρικη με υπερχρέωση κλπ… στο εσωτερικό τώρα θα έλεγα πως μια διεφθαρμένη ελίτ με την εμπλοκή της στην πολιτική κ μια αποικιοκρατική λογική στο εσωτερικό της ίδιας της της χώρας κατάφερε να παραλύσει κάθε ιδέα εκσυχρονισμού δες τα διαπλεκόμενα συμφέροντα το 1990….anyway αυτά τα ζητήματα θέλουν πολύ κουβέντα…συγνώμη αν κούρασα

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s