Ο Στέλιος Ράμφος συνομιλεί στο Βήμα tv με τον Γ.Π. Μαλούχο με θέμα τις εκλογές. (9 4 2012)

Ο Στέλιος Ράμφος στο Βήμα tv συνομιλεί με τον Γ.Π. Μαλούχο για τις επερχόμενες εκλογές.

-Επειδή το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά είναι και εσωτερικά λειτουργικό στη κοινωνία μας και δεν υπάρχει η κατανόηση, και επί πλέον δεν υπάρχει θεσμική δύναμη να επιβάλει τον νόμο, γιατί; γιατί τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα είναι ένοχα. Η ενοχή, τους στερεί τη θεσμική δυνατότητα να επιβάλουν τον νόμο. Αυτό είναι τεραστίας σημασίας.
– Και σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι αυτό που καλούνται να επιβάλουν, η λένε ότι επιβάλουν για να σωθεί όπως λένε η χώρα, είναι ένα πράγμα που διαλύει, αυτή είναι η πραγματικότητα, την κοινωνία σε βάθος.
– Βεβαίως και υπ αυτήν τη έννοια δεν μπορεί να είναι κανείς «Μνημονιακός» διότι τα «Mνημόνια» έχουν σωστές ρήτρες για διαρθρωτικές αλλαγές αλλά τα οικονομικά μίγματα είναι πολύ άσχημα μέσα. Επομένως εκείνο που θα χρειαζόταν σήμερα είναι να προχωρήσουμε  σε μια καινούργια ανάμιξη, αλλά με μια εσωτερική συνεννόηση. Η ευθύνη του συστήματος θα ήταν να δεχθεί αυτή τη λύση, επαναδιαπραγματευόμενο στο εσωτερικό  επίπεδο, το μίγμα των οικονομικών πολιτικών.
– Με τον εαυτό του.
– Με τον εαυτό του.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

One thought on “Ο Στέλιος Ράμφος συνομιλεί στο Βήμα tv με τον Γ.Π. Μαλούχο με θέμα τις εκλογές. (9 4 2012)

  1. Ανώνυμοι, καθηγητές, δημοσιογράφοι, φιλόσοφοι και υπήκοοι. Ο συμπαθής κ. Ράμφος έκανε μιά ελλιπή αλλά σημαντική αναφορά, στην σχέση μας με τον Χωρόχρονο. Εκεί στον Βορρά σε εχθρικό κλίμα ζούν με στόχο το αύριο, εμείς στον Νότο με Ξένιο Δία, ζούμε στο τώρα. Εκεί βασιλεύει η ψυχρή λογική του μελλοντικού κέρδους και εδώ η θερμή συναισθηματική έκφραση της παιδικής ηπιότητας. Κάποιοι αρέσκονται στην έκφραση πολύπλοκων διανοημάτων και άλλοι στην ενατένιση του έναστρου ουρανού με ανοιχτό το στόμα, σιωπώντας, ή καλύτερα συνομιλώντας με αγαπητούς φίλους τρώγοντας στραγάλια. Μα τον Δία, Φίλτατοι πολυώνυμοι και ποικιλόνοοι, πιό στέρεη φαίνεται η τελευταία επιλογή, η ανάλωση στην πληθώρα των απλών καθημερινών ηδονών και πόνων, όχι στην τρικυμία του Ράμφιου λόγου, που δεν εστιάζει στο εφικτό. Πιό πρέπουσα στον Άνθρωπο η ηπιότητα από την σκληρότητα, αλλά με αξιοπρέπεια, χωρίς δανεικά. Αν βρισκόταν ένας Αλέξανδρος να αποκόψει τα καρκινώματα, θα ήταν ευχής έργο. Πιό λογικό η ανάσταση της ορθής παιδείας και από την νηπιαγωγό μέχρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλλιεργείται σε καθημερινή βάση ορθός και φιλάνθρωπος λόγος, για δυό γενιές τουλάχιστον. Ένοχοι είμαστε όλοι, από την ίδια μήτρα. Το κοινωνικό συμβόλαιο εκχωρείται και υπακούει στην ηθική του Ηγεμόνα, όπως έγραψε ο Τόμας Χόμπς. Δεν είναι κοινωνικό ζώο ο άνθρωπος, αλλά ανυπότακτο, με τάση για αχαλίνωτη ελευθερία, έλεγε ο μεγάλος υλιστής. Homo homini lupus.! Τί σημασία έχει η ανάλυση της νοοτροπίας των άλλων; Όλοι παραμένομε εγκλωβισμένοι σε υπερτροφικό Εγώ, χωρίς ειλικρινείς ηθικούς κανόνες. Όλοι έχομε έλλειμμα ανθρωπιάς, όχι αυτοσυνειδησίας, βόμβα στα θεμέλια του κόσμου. Ευρώπη και Αφρική το ίδιο. Μόνο με αυταπάρνηση και φιλαλληλία σώζεται ο κόσμος, αλλά αποδεικνύεται αφύσικο. Ένα καράβι είμαστε και πλέομε απάνω σε βαθιογάλαζα νερά, έλεγε ο μεγάλος Κρητικός. Ποιός είναι ο σκοπός μας; Να ναυαγήσουμε Ο Προμηθέας, ο Σωκράτης, οι Χριστοί υμνούνται, αλλά και σταυρώνονται. Όλα τα άλλα έπεα πτερόεντα. Έρρωσθε και μακροθυμείτε…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.