Στέλιος Ράμφος, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Γιανναράς, Mega, 1997.

Με αφορμή ερώτηση του Χρήστου Γιανναρά σε συζήτηση για την παιδεία στην Ελλάδα και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών βιβλίων στην εκπομπή του Mega με την Λιάνα Κανέλλη το 1997, παρουσία δύο εκπροσώπων του Παιδαγωγικού ινστιτούτου, ο Στέλιος Ράμφος αποκαλύπτει ότι σε σχετική μελέτη που είχε αποστείλει από το 1982 στο παιδαγωγικό Ινστιτούτο εξηγούσε ακριβώς πως έπρεπε να γραφούν τα σχολικά βιβλία με βάση τη στρατηγική καθορισμού προτύπου ικανού και υπευθύνου ανθρώπου, που θα ελάμβανε υπ όψιν της το πλούσιο συναίσθημα που διαθέτουμε ως λαός σε συνεργασία με την λογική την κριτική ανάλυση και την έρευνα οι οποίες θα εξασφάλιζαν την πολιτισμική μας εκτίναξη εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής προοπτικής μας.

3 thoughts on “Στέλιος Ράμφος, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Γιανναράς, Mega, 1997.

  1. Θυμάμαι ένα κείμενο του βιβλίου «Η Γλώσσα» όταν ήμουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού γύρω στα τέλη του 80. Ήταν για έναν καφετζή, τον κυρ-Τάδε, που πήγαινε κάθε πρωί με τον δίσκο του τους καφέδες στους εργαζόμενους. Ώσπου ένα πρωί βρήκε εγκατεστημένο ένα αυτόματο μηχάνημα για καφέ με κέρματα. Από τότε ο κυρ-Τάδε έμεινε άνεργος και έπεσε στην απελπισία. Οπότε ένα βράδυ που ήταν στα χάλια του, πήρε ένα βαρύ εργαλείο και από το μίσος του για το μηχάνημα που του πήρε τη δουλειά, το έσπασε… Έτσι θυμάμαι πως τελείωνε η ιστορία. Φαντάζομαι πως σήμερα δεν θα υπάρχει ένα τέτοιο κείμενο σε σχολικό βιβλίο, αλλά δεν έχουν περάσει και τόσα χρόνια κι όμως μοιάζει βγαλμένο από σχολικό βιβλίο της Κίνας επί Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο…
    Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχει ένα βίντεο από πρόσφατη εισήγηση του Στέλιου Ράμφου γύρω από την έννοια της συλλογικότητας στο συνέδριο του κόμματος «Δράση» του Στέφανου Μάνου: http://www.youtube.com/watch?v=skN7By1v7Mw&feature=youtu.be (Ο Στέλιος Ράμφος εμφανίζεται στο 32′.)

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.