Βίος και πολιτεία

Γεννημένος στην Αθήνα το 1939, ο Στέλιος Ράμφος, μετά από σπουδές Νομικών και Φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια  Αθήνας και Παρισίων αντιστοίχως, ακολουθούμενες από μία καθηγητική καριέρα στην έδρα της  Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων VII από το 1969-1974, επιστρέφει στην  Αθήνα όπου αφιερώνει την ζωή του εκτός από την οικογένειά του, στις διαλέξεις κριτικής ανάλυσης έργων Αρχαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων Φιλοσόφων των Νεωτέρων χρόνων, τις οποίες παρουσιάζει στο κοινό του σε διάφορα ιδρύματα της χώρας καθώς και στο πλούσιο συγγραφικό του έργο την έκδοση και διάθεση του οποίου έχει αναλάβει ο Αρμός www.armosbooks.gr  

32 thoughts on “Βίος και πολιτεία

 1. Αγαπητέ κύριε Ράμφο.

  Μόλις άκουσα όλη την συνέντευξη που δώσατε στο MEGA.

  Θέλω να σας πω οτι μέσα σε 10 λεπτά, αποκρυσταλλώσατε πλήρως, τις σκέψεις μου αλλά και τις απόψεις μου ως πολίτης, για τα προβλήματα που με ταλανίζουν.

  Θέλω να σας πω επίσης οτι παρότι – χρόνια τώρα – προσπαθώ να κοινωνησω τις θέσεις μου αυτές σε άλλους συμπολίτες, παρότι γνωριζα πως και η δική τους η άποψη δεν ηταν σε μεγάλη απόσταση από τις δικές μου, πάντα έπεφτα σε ένα τοίχο αντίδρασης άσκοπης και άστοχης πολλές φορές, σε μια άρνηση να συμπεριληφθεί το «εγώ» του καθενός μέσα στο όλο πρόβλημα.

  Πίστευα ότι αυτό έχει να κάνει κατ αρχήν με την έλλειψη παιδείας και δημοκρατικής κουλτούρας από την μία και στην πλήρη αποστασιοποίηση του Έλληνα από αυτό που λέμε «κοινωνία ανθρώπων».

  Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο πάντοτε αντιδρούσα και έκρινα αρνητικότατα τους λόγιους, τους ακαδημαικούς και τους δασκάλους αυτού του τόπου.

  Σήμερα όμως, εσείς μου δώσατε μια χαραμάδα ελπίδας. Είδα ότι υπάρχουν άνθρωποι, που μπορούν να καθοδηγήσουν πνευματικά έναν λαό ώστε να «εργαστεί» για αυτό που λένε ομαλότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή. Γιατί – συμφωνώ σε αυτό – το πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν είναι απλά και μόνο οικονομικό.

  Αποφάσισα να γράψω αυτές τις αράδες για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα φώτα σας, που πραγματικα φωτίσανε τους προβληματισμούς μου.

  Μακάρι ολοι οι Ελληνες να ακούσουν αυτή σας την συνέντευξη. Μακάρι να βρεθεί ο τρόπος ωστε εσείς, ο πνευματικός άνθρωπος, να φτάσετε επιτέλους κοντά στο λαό. Εσείς και άλλοι που φαντάζομαι – πια – οτι υπάρχουν, χωρις να μπορουν να γινουν κοινωνοι στο λαό, λόγω της παραπληροφόρησης.

  Ο λαός το έχει ανάγκη αυτό. Απόλυτη ανάγκη σήμερα

  Μου αρέσει!

 2. Αγαπητέ κύριε Ράμφο,

  άκουσα τη συνέντευξή σας στο Mega (έχω πολύ καιρό να δω τηλεόραση και είναι μια από τις φορές που παρά λόγο να το μετάνιωνα, αλλά υπάρχει και το Διαδίκτυο…) όπως σας είχα ακούσει και στο ραδιόφωνο, με τον κύριο Λάλα…Δεν ξέρω (υποψιάζομαι όμως) για ποιο λόγο δεν ακούγονταν έως τώρα φωνές σαν τη δική σας… ίσως και ως λαός, να μην είχαμε ωριμάσει αρκετά… ίσως έπρεπε να φθάσουμε στο μη παρέκει για να βγει ο καθένας από το καβούκι του και να αναζητήσει τις φωνές που θα τον εκφράσουν ή το λόγο που θα δώσει μορφή στα συναισθήματα…
  Ειλικρινά, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πνευματική προσπάθεια που καταβάλλετε και για την ευγένεια που έχετε να μοιράζεστε τις σκέψεις και τα συμπεράσματά σας… ομολογώ επίσης ότι, ως γαλλόφωνη και έχοντας σπουδάσει στη Λιέγη (Βέλγιο), εκτιμώ και απολαμβάνω πραγματικά τον δομημένο λόγο σας. Απλά, λοιπόν, ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά και να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο για σας και την οικογένειά σας και όσους αγαπάτε…

  Με τιμή,

  Christine Cooreman

  Μου αρέσει!

  • Ναι, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν είναι ώριμη και ιδιαίτερα στο να κατανοήσει ανθρώπους σαν το κ. Ράμφο. Το τραγικό είναι ότι καταστρέφουμε και την παιδεία μας.

   Μου αρέσει!

   • MEGALI ORIMOTITA, ALITHIA!..

    Ο ΡΑΜΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ:
    «…………….
    -Δηλαδή μπορεί ένας άνθρωπος να μην έχη παρελθόν ;
    -Βεβαίως. Αν δεν φέρη βερέως τα πράγματα. Όταν δεν φέρης βαρέως τα πράγματα, το παρελθόν χάνεται. Το παρελθόν είναι εκεί για να σε επιβαρύνη. Δεν είναι ποτέ για να σε ελαφρώνη. Επομένως, κάποιος που δεν πνίγεται από ενοχές και από αμφιβολίες για το τι έχει κάνει στη ζωή του, νομίζω ότι έχει κάνει ζωτική διαγραφή του παρελθόντος.
    -Εσείς πώς βρίσκετε τον δρόμο σας: Πώς βρίσκει ένας άνθρωπος τον δρόμο του:
    -Δεν ψάχνω, γι’ αυτό τον βρίσκω. Γιατί από κει θα άρχιζε η αγωνία. Η αγωνία αρχίζει όταν ψάχνουμε να βρούμε. Δεν ψάχνω τον δρόμο μου
    -Απλώς περπατάτε…
    -Ναι. Περπατάω και νομίζω ότι εκεί που πάω, πάω καλά.
    -Δεν υπήρχαν στιγμές στη ζωή σας που νοιώσατε ότι πήρατε λάθος δρόμο;
    -Όχι, γιατί είπαμε, δεν έχω παρελθόν. Αν δεν έχης παρελθόν, δεν μπορείς να πάρης λάθος δρόμο. Δεν μπορείς να μετανιώσης για κάτι. Η μετάνοια αρχίζει από την στιγμή που είναι ζωντανό το πριν μέσα σου. …………………»
    Σ. Ράμφος: «Η λογική της παράνοιας», Αρμός 2011, σελ. 96-97.

    Μου αρέσει!

 3. Άντε να μπούμε κι εδώ! Έχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία σας- σύμπτωση,μόλις πριν μια βδομάδα τέλειωσα το «ΝΙΤΣΕ ΓΙ Α ΚΑΛΟ ΓΟΥΣΤΟ»!-και έχοντας δει μόνο μια συνέντευξη σας πριν αρκετά χρόνια στην Κανέλλη κάποιο πρωϊνό, που ξύπνησα γριπιασμένος και άρα καθηλωμένος στο χαζοκούτι, είχα τη περιέργεια να έρθω, έστω και με εικονικό τρόπο σε επαφή μαζί σας.Όχι, δεν έχω τη ματαιόδοξη περιέργεια να γνωρίσω διανοούμενους, τα ωραία τους βιβλία μου είναι υπεραρκετά για να προσεγγίσω το πνεύμα τους. Η περιέργεια μου ήρθε όταν άκουσα ότι παραδίνατε ιδιαίτερα μαθήματα στον Γιώργο Παπανδρέου. Το ερώτημα μου είναι λοιπόν απλό: πώς είναι να έχεις μαθητή το Γιώργο Παπανδρέου; Και η περιέργεια μου αυτή με το πέρασμα του χρόνου μεγάλωσε και να, τώρα που όλοι μας γνωρίζουμε καλύτερα το Γιώργο Παπανδρέου, γιατί δεν έμεινε ούτε το ελάχιστο σημάδι πάνω του από την αύρα ενός τέτοιας υψηλής ποιότητας διανοούμενου; Δεν είναι απογοητευτικό για ένα δάσκαλο να του δίνεται μια τέτοια μοναδική χρυσή ευκαιρία να καθοδηγεί πνευματικά τον μελλοντικό ηγέτη της Ελλάδας-σας φθονώ για το προνόμιο αυτό της τύχης- και από την πλευρά του μαθητή να μην εισπράττεται η ακριβή αυτή διδασκαλία;(και τι δεν θάδινα για μια ώρα κατήχησης από σας!). Όχι, δεν θέλω να μου απαντήσετε και μάλιστα δημόσια. Είναι ένα ερώτημα ρητορικού χαρακτήρα και κατευθύνεται προς ένα αίτημα στοχασμού για τα τεκταινόμενα στο ζοφερό παρόν μας. Σας αγαπώ όχι σαν πένα μόνο αλλά και σαν τρόπο σκέψης, που ναι μεν ιδεολογικά δεν συναντά τον δικό μου αλλά, πώς να το κάνουμε, η ευφυΐα είναι απόλαυση δημόσιας χρήσης και ξεπερνά την ιδιωτικότητα της προσωπικής κοσμοθεωρίας-που ως ένα βαθμό διαμορφώθηκε και από την ανάγνωση των κειμένων σας. Σας αγαπώ λοιπόν σαν εικονικό μου δάσκαλο και θέλω να σας προστατέψω από το κάψιμο που η προβολή σας των τελευταίων ημερών προδιαγράφει: μην εκτίθεστε για κάποιον μαθητή που δεν έστερξε να σας εννοήσει, έστω αρνούμενος αλλά μόνο μη δυνάμενος(προφανώς!).

  Μου αρέσει!

 4. Αγαπητέ κυρίε Ραμφό,
  Είδα μόλις την συνεντευξη σας στην ΝΕΤ και ήθελα απλά να σας πω οτι δίνεται ελπιδα και κουράγιο σε πολλους ανθρώπους που σκέφτοναι και μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με σας και δεν αισθανόμαστε πια μόνοι….

  Μου αρέσει!

 5. Αγαπητε κ. Ράμφο,
  Μόλις σας ειδα στο ΜΕΓΑ και θα ηθελα να σας πω πόσο ενθουσιάστηκα με οσα είπατε. Ηταν μια φωνή που εβαλε ταξη στις ατακτες σκέψεις μου που προέρχονται μόνο απο τη διαίσθηση και το συναίσθημα. Πρέπει να προλάβουμε το χρόνο. Θα παρακαλούσα τους δημοσιογράφους σήμερα να στειλουν αυτή την εκπομπή στου Μαξίμου!(μήπως!!!). Συνεχίστε να μιλάτε ο κόσμος εχει ανάγκη απο σοφές και κατεπέκταση απλές κουβέντες.

  Μου αρέσει!

 6. Στελιο ειμαι η Ολγα η ξαδελφη σου από την Αλεξανδρεια. Κορη του Μητσου του Ραμφου. Οι παππουδες μας ησαν αδελφια. Κατα συμπτωση ειχα την γυναικα σου την Ρινουλα συμμαθητρια στο Lycee Francais. Χρονια σε παρακολουθω. Μου ανοιγεις οριζοντες. Να εισαι καλα. Την Οδηγητρια την βλεπω αρκετα συχνα, κυριως στη Κιμωλο. Θα ηθελα πολυ να σας συναντήσω. Καλη Χρονια με υγεια και γρηγορα παππους.

  Μου αρέσει!

 7. Κύριε Ράμφο, καλησπέρα!
  Σας είδα στην εκπομπή της Ελλης Στάη και με εμπνεύσατε όσο και με προβληματίσατε… θα μπορούσα να σας ακούω επί ώρες… Είχε δίκιο η κ. Στάη
  χρειαζόμαστε – εσάς και σαν κι εσάς – πολιτικούς!
  Με ανησυχο πνεύμα, ανοιχτούς ορίζοντες, ανθρωπιστές, ιδεολόγους, φιλοσόφους… Με οικουμενική και οικολογική συνείδηση και οράματα.
  Ευτυχώς, υπάρχετε κι εσείς και μας δίνετε κουράγιο και έμπνευση ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά…
  Σας ευχαριστώ από καρδιάς για το άνοιγμα ψυχής και την κλωτσιά που μου δώσατε στο στομάχι για να αναρωτηθώ πόσο φταίω για όλα και πως μπορώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος, καλύτερη …γειτόνισσα, καλύτερη …φίλη , περισσότερο πατριώτισσα…πολίτης του κόσμου!

  Εύχομαι να σας βλέπω περισσότερο, να σας ακούω συχνά ( για να μην ξεχνιέμαι…)

  Αντιγόνη Λουμάκου

  Μου αρέσει!

 8. Συμφωνώ απόλυτα με την κ. Χαρίκλεια. Οι απόψεις του κ. Ράμφου θα έπρεπε να προβάλλονται περισσότερο, θα βοηθούσαν σε ανάπτυξη περισσότερης ΣΚΕΨΗΣ.

  Μου αρέσει!

 9. Σας ακουσα πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ …δεν πρεπει να μεινετε εξω απο αυτο που συμβαινει…δεν μπορει να μην υπαρχουν κάποιοι πολιτικοί που να κατανοήσουν την αναγκαιότητα των προτάσεών σας…θα είναι κρίμα…δεν εχουμε αναγκη από αλλο θυμο και αίμα σε αυτή την μικρή μας ζωη….τι αλλο πια να μας διδάξει?ας γινει για μια φορα ευκαιρία αυτη η κατασταση όπως λετε κι εσεις…

  Μου αρέσει!

 10. Κύριε Ράμφο σας καταλαβαίνουμε, μας δώσατε ένα διαφορετικό νόημα ζωής, μας βοηθήσατε να καταλάβουμε τις χρόνιες παθήσεις μας. Σας αγαπάμε! Είστε το φως! Συνεχίστε!

  Μου αρέσει!

 11. κυριε ραμφο,καλημερα σας
  μολις σας ακουσα στην εκπομπη mega σαββατοκυριακο και ηταν σαν να ακουγα ,αυτα που εχω καπου στο πισω μερος του μυαλου μου ,απο το στομα ενος αλλου ανθρωπου.Ειμαι 40 χρονων και νιωθω,αφενος τυχερη που γεννηθηκα σ ‘αυτόν τον ιδιαιτερο τοπο και αφετερου προβληματισμενη για την χρονικη συγκυρία που με εφερε να βρισκομαι εδω,τωρα!Εχοντας ως πεποιθηση πως οτι συμβαινει,συμβαινει για καλο,βλεπω την ‘Ευρωπη’ και οχι την ‘Αφρικη'(δανειζομενη την φραση σας!) να ανοιγετε ως προοπτικη μπροστα σάυτον τον τοπο!Αλλα νομιζω οτι ανθρωποι σαν και εσας πρεπει να ειναι μερος της ενεργης πολιτικης μας, για να κανουμε την ευχη πραγματικοτητα!σας ευχαριστω!

  Μου αρέσει!

 12. Κύριε Ράμφο, φωνάξτε δυνατά! Να σας ακούσουν οι νέοι άνθρωποι! Αυτοί που ακόμη είναι εύπλαστοι και διαμορφώνουν αντίληψη και αρχές! Η διαλεκτική σας είναι αντίδοτο στην παρακμή που μας έχει οδηγήσει η φυγοπονία και η αλλοτρίωση!
  Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε εύκολα να αναστρέψουμε την κατάσταση! Έχουμε μεγάλη δυναμική ως λαός! Απλά δυσκολευόμαστε να συντονιστούμε και το πολύ βολικό κλίμα εμποδίζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε ομαδικά!
  Συνεχίστε να αφυπνίζετε συνειδήσεις!
  Σας ευχαριστούμε!

  Μου αρέσει!

 13. Κύριε Ράμφε,
  παρακολουθώντας την συνέντευξη που δώσατε στην ΝΕΤ και την κυρία Στάη, βρέθηκα πολλές φορές να αναφωνώ «να ‘γιάσει το στόμα σου άνθρωπέ μου…».
  Θα ήθελα να σας θέσω έναν δικό μου προβληματισμό σχετικά με το γεγονός της υπερίσχυσης του θυμικού έναντι της λογικής και την κατασκευή θεωριών συνωμοσίας ως άλλοθι για την κατάσταση μας σήμερα:
  Μήπως προσπαθούμε, ως λαός, να ξεπεράσουμε την μεταπολίτευση χωρίς να έχουμε ξεπεράσει ακόμη την τουρκοκρατία;
  Μήπως δεν έχουμε καταλάβει και εμπεδώσει ότι είμαστε πλέον ελεύθεροι; Μήπως ο ηρωικός Κλέφτης της εποχής ζει ακόμη, μόνο που σήμερα θεωρείται «μάγκας»;
  Δεν ζητάμε, όπως και τότε, μία «μυστική Αρχή» η οποία θα μας σώσει; Ρώσοι, Κινέζοι κλπ…
  Αγάπη, Υγεία και Ευδαιμονία.

  Μου αρέσει!

 14. Αγαπητέ κύριε Ράμφο καλή σας ημέρα
  Αναφερόμενος στην συνέντευξή σας με την κυρία Στάη θα ήθελα πρώτ΄απ΄όλα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα – τόσο απλά, τόσα ουσιαστικά και τόσο αληθινά – είπατε, δεδομένου ότι εκφράσατε όλα όσα σκέπτονται οι περισσότεροι Έλληνες, όσα καταλαβαίνουν με το φτωχό μυαλό τους, αλλά δεν έχουν βήμα να τα πουν. τα είπατε εσείς. μας καλύψατε πλήρως στα πάντα.
  ένα είναι το τελικό συμπέρασμα που πρέπει να μείνει στο μυαλό μας¨
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΧΡΕΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ.
  Συνεπώς οι τόσες ώρες ανευθυνολογίας στην TV, με τούς τόσους πολιτικούς και δημοσιογράφους δεν αποτελούν παρά ένα σαδιστικότατο μαρτύριο για εμάς τους έχοντες υποστεί τις συνέπειες αυτού του Χρέους.
  Εγώ όμως θα ήθελα απευθυνόμενος σε ΄ένα δάσκαλο του επιπέδου σας να ρωτήσω το εξής¨
  Είσθε ικανοποιημένος από την επίδραση επί της συνομιλήτριας σας των όσων με τόση υπομονή της διδάξατε ? Και εξηγώ το ερώτημα. Διαπιστώσατε ότι αυτά που είπατε καταρρίπτοντας κάθε είδους αερολογία των πολιτικών έγιναν κτήμα
  της κυρίας αυτής ούτως ώστε να γίνουν όπλο, εργαλείο. επιχείρημα, το οποίο χρησιμοποίησε η εν λόγω Κυρία κατά τις μετέπειτα εκπομπές της, απέναντι στους αερολογούντες πολιτικούς των εκπομπών της ?
  Εγώ φοβάμαι Δάσκαλε ότι με τα όσα είπατε κατά την διάρκεια της εκπομπής
  διαπράξατε-τρόπος του λέγειν – μία ΑΑγένεια έναντι της οικοδέσποινασ, διότι ότι λέγατε αφορούσε πρώτα και πριν απο οποιονδήποτε ‘αλλον την ΙΔΙΑ. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν το αντιληφθήκατε. Θα ήταν ανοησία μου να πιστεύω κάτι τέτοιο απΌ την στιγμή που όλες οι ερωτήσεις της, απεδείκνυαν ατράνταχτα, ότι και η ίδια με το θυμικό ψήφισε, με το θυμικό και μόνον λειτουργεί κατά την διάρκεια των εκπομπών της, αλλά και εσάς όταν λέγατε τα όσα λέγατε σας διέκοπτε με μία ερώτηση ‘περί δύσκολης κατάστασης των συνταξιούχων και των ανέργων’, η οποία φράση ως επιχείρημα αποτελεί την σημαία των νέων και παλαιών σωτήρων του λαού.
  δεν πειράζει όμως ΔΆΣΚΑΛΕ. Καλό θα ήταν αυτά τα μαθήματα να έπιανα τόπο για την σωστή λειτουργία των δημοσιογράφων, αλλά αυτό θα σας καθιστούσε επικίνδυνο για το σύστημα. μην απογοητεύεστε όμως άν οι συνομιλητές σας δεν κρατούν στο μυαλό τους κανένα από τα τόσο ξεκάθαρα επιχειρήματα που τους δίνετε. το έργο σας δεν πάει χαμένο. το παίρνουμε όλοι εμείς οι πολίτες- θεατές και είναι για μας νερό στην έρημο. συνεχίστε σας παρακαλούμε. σας έχουμε ανάγκη.
  Ευχαριστω πάρα πολύ
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ

  Μου αρέσει!

 15. Δυο μικρές παρατηρήσεις στο σχόλιο σας κύριε Ι.Ζ. Κατ’ αρχή συμφωνώ.
  1ον Την αναφορά της συνομιλήτριας στο ‘περί δύσκολης κατάστασης των συνταξιούχων και των ανέργων’ την θεωρώ σωστή, διότι νομίζω ότι είναι χρήσιμο να ακούγεται η γνώμη ενός δασκάλου και για τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των απλών ανθρώπων.

  2ον Έχω την γνώμη ότι οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια επιδιώκουν την μη σύγκρουση με οποιονδήποτε γενικά. Επομένως μη περιμένουμε να έχουν ‘θέση’.

  Ευχαριστώ

  ΓΑ

  Μου αρέσει!

 16. Αγαπητέ κ. Ράμφο καλή σας μέρα, να είστε πάντα καλά1
  Είμαι φοιτήτρια του ΕΑΠ, ακούω τις μαγνητοσκοπημένες σας διδασκαλίες και θα ήμουν ευτυχής αν μου δινόταν η ευκαιρία να βρεθώ σε μια ζωντανή σας διάλεξη. Παρακαλώ ειδοποιείστε με όταν πρόκειται να διδάξετε και φέτος, όπου και αν είναι. Με εξαιρετική εκτίμηση
  K.N

  Μου αρέσει!

  • Αγαπητή Κατερίνα,

   Ο κύριος Ράμφος παρουσιάζει τον δεύτερο κύκλο της Πολιτείας του Πλάτωνος στο ίδρυμα Θεοχαράκη (επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 9 &Μέρλιν 10671 Αθήνα τηλ 210 3611206) κάθε Τετάρτη 18.00-20.00. Μετά το πέρας αυτού του κύκλου θα αρχίσει έναν καινούργιο κύκλο 15 δίωρων διαλέξεων με θέμα το «Ονειρο»

   Σε ευχαριστούμε τόσο δια την επίσκεψη σου όσο και για τα κολακευτικά σου σχόλια για τον Δάσκαλό μας.

   Με εκτίμηση

   Γιώργος Θαλασσινός

   Μου αρέσει!

 17. Ο Στέλιος Ράμφος μιλάει πάνω στον Πλάτωνα
  στο υπόγειο του Ιδρύματος Θεοχαρακή. Με πληρωμή!
  (Οι σημειώσεις που κάνω, λεπτό προς λεπτό ομιλίας…)

  Λέει πολλά αυτός ο κύριος Ράμφος (ικανός για Συνωμοσία;). [Να σωθεί η Πολιτεία λοιπόν].

  Όσο απλό είναι ένα έργο, τόσο σε προετοιμάζει για τα μεγάλα του τα μυστικά.
  Λόγος [= ετεροχρονισμένο ψιφηδωτό].

  Μαθητές και εχθροί του Ράμφου, όπως τους αντιλαμβάνομαι, έχουν αργήσει να έρθουν στο ήδη κατάμεστο υπόγειο. Έρχονται κάπου-κάπου, διακόπτοντας το Ράμφο, ο οποίος από ευγένεια κατευθύνει με τα χέρια του εδώ και εκεί, που πρέπει να κατευθύνθουν ώστε να έχουν πιθανότητα να βρουν μία θέση. (Κάθε θέση είναι χρήμα).

  Απ’τις ιδέες στον κόσμο, η Πολιτεία αποτελεί την αιχμή. [Σημείο αιχμής. Πολιτεία = Σημείο Αιχμής].

  Τι είναι φιλοσοφία αναρωτήθηκαν πολλοί, και αναρωτιέται τώρα ο Ράμφος. Απαντάει με αυτό που είπε κάποιος κάποτε: «φιλοσοφία είναι ο σχολιασμός του Πλάτωνα ανα τους αιώνες! » [Τα φιλοσοφικά προβλήματα είναι παντοτινά].

  Ο πλούτος βοηθάει «το Έργο» λέει ο Ράμφος και έχει δίκιο. Το πιο έγκυρο βιβλίο είναι [πρέπει να έχετε λεφτά να το αγοράσετε] Πολιτεία Πλάτωνος, by Burnet, J. Oxford University Press είναι το σοβαρότερο κείμενο. [Αυτό έχω]! (Burnet, J. 1901-7. Platonis Opera. 5 vols. Oxford University Press).

  Λέει πως δεν ήταν δύσκολο να πείσεις το Σωκράτη να πάει κάπου και να μιλάει.
  – Πώς νοιώθεις τα γεράματα; ρωτά ο Σωκράτης.
  – Είναι γλυκά γιατί κατευνάζουν τις αισθήσεις, απαντάει ο Κέφαλος.

  Στέλιος Ράμφος [ = στο ρόλο του φιλοσόφου και μεγαλουργεί !!!]…

  Η Έυη (μη-ικανή για Συνωμοσία;), βαριέται αφάνταστα και φεύγει. Καθώς περπατάει με τακούνια, ακούγεται ο θόρυβός τους και ο Ράμφος σχολιάζει: πολύ τοοκ – τοοκ. Γελάσανε όλοι μέσα στο υπόγειο.

  Έχω μια ιδέα, προέρχεται σαν λέξη, από το: ειδείν, βλέπω. Θεωρία, σαν λέξη, είναι κάτι από πάνω, θεω-ρία.

  Η αλήθεια είναι μέσα στο διάλογο. Η αλήθεια δεν «είναι» σημαντική, αλλά η αναζήτηση της αλήθειας σαν πρακτική, έχει μεγάλη σημαντικότητα. Η αλήθεια είναι ανάμεσα μας (στο διάλογο).

  Ο τίτλος του μικρού κειμένου, μάλλον θα έπρεπε να είναι: Ένας, ο φιλόσοφος Ράμφων, (του δίνω και νέο όνομα, κατά το Πλάτων) ήρθε με άλογο από την αρχαία Αθήνα, και χρεώνει για να σας μάθει ό,τι δεν ξέρετε, στο υπόγειο του Θεοχαράκη (ο οποίος, δεν πουλά αυτοκίνητα ιαπωνέζικα που συναρμολογεί λόγω της οικονομικής κρίσης και αρχίζει και πουλά ιδέες του Πλάτωνα με το Ράμφων ο οποίος μεγαλουργεί!). (2012).

  Μου αρέσει!

 18. Νομίζω ότι ο κ. Ράμφος πρέπει να εμφανίζεται και να δίνει διαλέξεις δημοσίως ποιο συχνά. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των ακροατών.

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και με ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

  ΓΑ

  Μου αρέσει!

 19. Παράθεμα: Ο ΤΥΡΑΝΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ | Ἑκηβόλος

 20. Πες μου Δάσκαλε!
  Σε ποιο μέρος της Ελλάδας εφαρμόστηκε το πολιτειακό σύτημα του Πλάτωνα?
  Σε κανένα….
  Που προσπάθησε να εφαρμοστεί και από ποιους?
  Σε πολλές πόλεις της Ελλάδος , από τον ίδιο τον Πλάτωνα και τους μαθητές του.
  Πως αντιμετώπισαν την παρέμβαση του Πλάτωνα και των μαθητών του οι πολίτες αυτών των πόλεων?
  Τους έδιωξαν.

  Η τελευταία παράγραφος διαγράφηκε απο τους διαχειριστές λόγω ανάρμοστου περιεχομένου.

  Μου αρέσει!

 21. Ποσος χρόνος πρέπει να περάσει για να αντιληφθούν οι επικοινωνιολόγοι του ΜΕΓΚΑ την απήχηση των εμφανίσεων των κ. Στέλιου Ραμφου & Γεωργίου Μπαμπινιώτη και την ακροαματικότητα τους, οι οποιες εφόσον είτε αναφέρονταν στο πρόγραμμα τους, είτε, πολύ καλλίτερα, για ένα διάστημα ενημερωνόταν το κοινό από το κανάλι, (όπως μας ενημερώνουν για πολλές ταινίες), θα είχαν εκτοξευτεί και θα αποτελούσαν την καλύτερη πηγή για την πρόσκληση διαφημίσεων !
  Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει κάτι για την πολιτική εκπομπή Χασάποπουλου- …, εφόσον το Σαϊτ του Σταθμού, μας ενημέρωνε για τα πρόσωπα που θα μετέχουν καθώς και για τα θέματα με τα οποια θα ασχοληθούν.
  Ο σημερινός άνθρωπος «τρέχει» και δεν έχει χρόνο να παρακολουθεί επί δύο ώρες μια εκπομπή, μήπως και θιγεί κάποιο θέμα, που ενδεχομένως τον ενδιαφέρει.
  Δημήτριος Κοτσώνης

  Μου αρέσει!

 22. Ποιός Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Σπινόζα, Κάντ, Χιούμ ? Εδώ έχουμε νέες θέσεις εν ονόματι των εκλογών… Η Φιλοσοφία στα χέρια της ψηφοθηρίας…Εύγε «Η ουσία της ηθικής είναι η δυνατότητά μου να μπω στη θέση του άλλου, όχι κάθε φορά να βρίσκω κάποιον κακό, για να πω στον άλλο σου βρήκα το κακό, γιατί με αυτό τον τρόπο η σκέψη μου γιο τον άνθρωπο είναι πάρα πολύ αφηρημένη όπως έλεγε κι ο Ντοστογιέφσκι σκεφτόμαστε τον άνθρωπο, όχι τον Δημήτρη, τον Κώστα, τον τάδε. Η αδυναμία της Αριστεράς, το μη ηθικό της στοιχείο είναι ότι μιλάει τόσο γενικά ώστε δεν μπορεί να μπει στη θέση του άλλου. Αλλά στη θέση του άλλου είναι η ηθική όταν μπαίνουμε.»

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.